:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Avgust 13, 2019   9:58

0

133

Karpenter: Crna Gora da se čuva uticaja ruskog prljavog novca

Direktor nevladinog "Pen Bajden Centra" i bivši zvaničnik Pentagona Majkl Karpenter izjavio je da je ključna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju u Crnoj Gori uticaj ruskog prljavog novca.

On je u intervjuu Glasu Amerike rekao da je uoči narednih izbora potrebno biti u pripravnosti zbog mogućeg mešanja Rusije, ali i "ruske pretnje u budućnosti".

"Možda ne pokušaja puča, već više mešanja, različite vrste. Neki slučajevi krivičnog gonjenja operativaca ruske vojne obaveštajne službe GRU, koji su učestvovali u planiranju puča 2016. godine , ali i nekih crnogorskih opozicionih političara, pokazuju da je bilo mnogo ruskog prljavog novca u crnogorskoj politici. Ja bih to pažljivo pratio, kao jednu od ključnih stvari koja bi mogla da se dogodi i utiče na izborni proces", rekao je on.

Prema njegovim rečima, može biti i drugih stvari, poput sajber napada i drugih vrsta mešanja, zbog čega bi rekao da Crnogorci još nisu bezbedni i trebalo bi da budu pripravni uoči narednih izbora.

Kako kaže, dijalog crnogorske vlasti i opozicije je najbolje rešenje, i kada je reč o izborima naredne godine, ali i reformama koje je potrebno dalje sprovesti.

"Najbolja stvar za zemlju bi bila ako bi mogli da se ujedine oko zajedničkog nacionalnog cilja - a to je da se postigne napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i zbog toga bi dobro bilo da obe strane postignu određeni kompromis o sprovođenju reformi koje bi bile korisne za zemlju u budućnosti", rekao je Karpenter.

On je kazao da ne zna da li će se to dogoditi, budući da neki članovi opozicije imaju veoma tvrdokorne stavove koje ne menjaju.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva