:

:

TV Most

Foto: European Western Balkans

clock

Januar 20, 2022   19:01

0

115

Karpenter: SAD se nadala da će Kosovo odobriti referendum, uskoro razgovori o aprilskim izborima

Ambasador SAD pri misiji OEBS Majkl Karpenter izjavio je da se ta zemlja nadala da će kosovska vlada dozvoliti misiji OEBS da prikuplja glasove za nedavno održani referendum, ali da to nije učinila i najavio da će se uskoro razgovarati o modalitetima glasanja Srba sa Kosova na opštim izborima u aprilu, prenosi Ljajmi.

"Radujemo se što ćemo razgovarati sa našim partnerima – i Vladom Kosova i Vladom Srbije o tome koji aranžmani i prilagođavanja mogu da se naprave kako bi se osiguralo da građani koji žive na Kosovu, odnosno u Srbiji mogu da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima njihova zemlja", naveo je Karpenter na sastanku Stalnog saveta ministara OEBS-a.

On je ponovio da je stav SAD ostao nepromenjen i da tretiraju Kosovo kao "suverenu i nezavisnu državu koja ima pravo da odredi uslove pod kojima će se izbori drugih država održati na njenoj teritoriji".

"Nastavljamo da ohrabrujemo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od akcija i retorike koji povećavaju tenzije i da se konstruktivno angažuju u Dijalogu koji vodi EU. Važno je da obe vlade postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji unapređuje regionalnu stabilnost”, rekao je Karpenter.

Govoreći o nedavno održanom referendum o ustavnim izmenama, Karpenter je kazao da su te izmene važan korak ka depolitizaciji srpskog pravosuđa u skladu sa evropskim standardima.

"Ohrabrujemo Vladu Srbije da nastavi da jača demokratiju u zemlji kroz vladavinu prava i druge reforme neophodne za članstvo u EU, i nudimo kontinuiranu podršku SAD naporima Srbije”, rekao je on.

Takođe on je dodao i da mu je žao što Kosovo nije članica OEBS-a, pa ne može da govori na sastanku, ali da se nada da će to uskoro postati.

Izvor: Kosovo online

KiMSADKarpenterreferendumizboriglasanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva