:

:

TV Most

clock

Novembar 29, 2022   15:42

0

146

Katar: Nema gornje granice za isporuke LNG Nemačkoj

Ministar energetike Katara Sad al-Kabi izjavio je danas da ne vidi ograničenja u količini tečnog prirodnog gasa (LNG) koje je njegova zemlja spremna da isporuči Nemačkoj.

U intervjuu nemačkom listu Bild katarski ministar je rekao da njegova zemlja sarađuje sa kompanijama kao Uniper i RVE na većim isporukama, prenosi Rojters.

Katarska državna kompanija za gas potpisala je ugovor sa Nemačkom za isporuku oko dve milijarde tečnog prirodnog gasa godišnje, potvrdio je danas izvršni direktor Katar Enerdžis.

Ugovor sklopljen između Nemačke i Katara trebalo bi da stupi na snagu 2026. godine i da traje 15 godina, i dogovoreno je da Katar Nemačkoj isporučuje 2,7 milijardi kubnih metara godišnje, prenosi Dojče vele.

"Nemačka je najveće tržište gasa u Evropi i mi smo posvećeni održavanju energetske bezbednosti Nemačke i Evrope", izjavio je katarski ministar energetike i izvršni direktor Katar Enerdži Sad Šerida al-Kabi.

Nemačka troši oko 100 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od čega je nešto više od polovine dolazilo iz Rusije, a sada Berlin nastoji da zameni ruski gas, koji nije stizao od avgusta.

Trenutno veliki deo nemačkog snabdevanja gasom dolazi iz Norveške, Holandije i Belgije, a Nemačka je ponovo privremeno aktivirala elektrane na naftu i ugalj i produžila rad poslednje tri nuklearne elektrane u zemlji.

Kina, Japan i Južna Koreja su trenutno glavno tržište za izvoz katarskog gasa, a prošle nedelje je Doha sklopila sporazum o isporuci četiri miliona kubnih metara gasa godišnje sa Kinom, koji će trajati 27 godina.

U intervjuu se navodi da su kompanije Katar Enerdži i Konoko potpisale dva kupoprodajna ugovora o izvozu 2 miliona tona LNG godišnje u Nemačku počevši od 2026. godine pa nadalje u periodu od najmanje 15 narednih godina.

Izvor: T a n j u g

KatarNemačkagas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva