:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2019   16:28

0

144

KDI: Većina građana Kosova protiv ukidanja taksi SRB i BiH

Polovina građana tzv. Kosova je protiv da nova vlast ukine odluku o uvođenju sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz centralne Srbije i BiH, rezultat je poslednjeg ispitivanja javnog mnjenja koje je sproveo Demokratski institut Kosova, prenela je prištinska Koha.

U istraživanju sprovedenom pod nazivom "„Pogled građana na potencijalne teme konačnog sporazuma između Kosova i Srbije“ anketiranima je postavljeno i pitanje o "pravnoj zaštiti granice", Zajednici srpskih opština i druge teme koje će biti deo tog procesa.

Na pitanje da li bi nova prištinska vlada trebalo da ukine odluku o taksama na proizvode iz centralne Srbije i BiH, većina (59 odsto) misli da bi ta mera trebalo da ostane na snazi.

Prema etničkoj pripadnosti, ovo mišljenje deli 61 odsto isitanika iz albanske zajednice, 56 odsto iz drugih nevećinskih zajednica i 10 odsto ispitanika iz srpske zajednice, piše u izveštaju KDI.

Kada je reč o korekciji granica, koju je, kako se navodi pokrenuo kosovski predsednik Hašim Tači 2017. mnogima je nejasna teza, pokazalo je istraživanje.

U izveštaju stoji, da je 45 odsto ispitanika reklo da razume šta znači teza o "korekciji granice", 31 odsto njih je reklo da misle da im je jasno, dok je 20 odsto ispitanih priznalo da im uopšte nije jasno šta ta teza znači.

Po etničkoj pripadnosti taj pojam razume 47 odsto ispitanika iz albanske zajednice, 20 odsto ispitanika iz srpske zajednice i 23 odsto ispitanika iz drugih nevećinskih zajednica.

Većina građana KiM razume šta se podrazumeva pod Zajednicom srpskih opština (39 odsto), 29 odsto ispitanih je reklo da im nije jasno šta taj pojam znači, a 27 odsto kaže da im je dlimično jasno.

Po etničkoj pripadnosti, najviše pripadnika albanske zajednice, 41 odsto, kaže da im je ZSO jasan pojam.

Inače, istraživanje je sprovedeno u periodu od 2. do 8. septembra ove godine, na reprezentativnom uzorku od 1.070 ispitanika širom kosovske teritorije i među pripadnicima svih zaednica koje tu žive.

Istraživanje je, navodi se u izveštaju KDI, sprovedeno u okviru projekta„ Evropska perspektiva - izgradnju nacionalnog konsenzusa za normalizaciju odnosa sa Srbijom “koji je podržala švajcarska ambasada u Prištini“.

Izvor: Танјуг

KiMtakseZSOanketa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva