:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Oktobar 22, 2019   12:01

0

208

Kenija je uz Srbiju i poštuje njen teritorijalni integritet

Kenija je i dalje stoji uz Srbiju i podržava njen teritorijalni integritet, potvrdio je danas ponovo predsednik Skupštine Kenije Džastin Muturi posle razgovora u Beogradu s predsednicom srpskog parlamenta Majom Gojković.

Muturi je kazao da Kenija stoji uz Srbiju kada je reč o sprovođenju rezolucije Saveta bezbednosti UN i neophodnosti da se poštuje teritorijalni integritet, navodeći da dve zemlje imaju prijateljske i bratske odnose još iz vreman osnivanja Pokreta nesvrstanih.

"Mi ove veze vučemo još iz Pokreta nesvrstanih koji je bio snažan a mnogi su pokusali da ga oslabe, jer su smatrali da će podelom sveta lakše njime i vladati. Cilj moje posete Srbiji jeste da ponovo potvrdim bratske odnose i ponovim podrsku Kenije, kao i da kažem da su obe zemlje na istoj strani”, rekao je Muturi na konferenciji za novinare.

On je naveo da je reč o uzvratnoj poseti, podsetivši da je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković bila u poseti Keniji u februaru ove godine, kada je potpisan Memorandum o saradnji koji se sada sprovodi.

Muturi je Gojkovićevoj i srpskom narodu i vladi čestitao na uspešnoj organizaciji 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU) prošle sedmice.

Gojkovićeva je zahvalila što je delegacija Kenije prihvatila poziv da dođe u uzvratnu posetu Srbiji i izrazila zadovoljstvo što se poseta ostvaruje na visokom nivou, jer takvih poseta kroz istoriju bilateralnih odnosa nije bilo.

Ona je ocenila da Srbija obnavlja saradnju s tradicionalnim istorijskim prijateljima, odnosno članicama Pokreta nesvrstanih, te istakla da će Kenija, s obzirom da je starteški cilj Srbije članstvo u EU, imati u toj organizaciji prijatelja.

Zahvalila je Keniji na poštovanju suvereniteta i integriteta Srbije i što u međunarodnim organizacijama ne podržavaju pokušaje vlasti iz Prištine da postanu članice tih organizacija. Kenija, kako je istakla, poštuje međunarodno pravo, kao i odluke i rezolucije UN.

"Razgovarali smo i o klimatskim promenama. Kenija je usvojila mnogobrojne zakone i u tom smislu može da nam bude uzor, jer Srbija još čeka zakone o klimatskim promenama i o zaštiti životne sredine”, rekla je Gojkovićeva.

Izvor: Танјуг

MuturiGojkovićSrbijaKenija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva