:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2021   14:39

0

81

Ker Lindzi: Britanija malo može da uradi na Balkanu bez saradnje sa EU i SAD

Britansko imenovanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, prema mišljenju Džejmsa Ker Lindzija, profesora na Londonskoj školi ekonomije, zanimljiv je razvoj događaja i kako ocenjuje za Kosovo onlajn jasno je osmišljen da pokaže da Britanija u potpunosti ostaje angažovana oko dešavanja na Zapadnom Balkanu, uprkos Bregzitu.

"Međutim, mnogo će zavisiti od toga šta novoimenovani želi da uradi. Istina, postoji relativno malo toga što Britanija može da učini sama. Rešavanje velikih pitanja u regionu, posebno Bosne i Kosova, zahteva saradnju i sa Evropskom unijom i sa Sjedinjenim Američkim Državama", kaže Ker Lindzi. 

On ukazuje i da je potrebno novo razmišljanje o regionu.

„Iskreno, dugo sam osećao da ima malo znakova inovacija od strane bilo kog od glavnih međunarodnih aktera koji su uključeni u Zapadni Balkan. Evropska unija ne dokazuje čvrst osećaj posvećenosti koji je potreban da bi stvari krenule napred i da bi državama dala istinski podsticaj za reformu i napredak u nerešenim pitanjima“, navodi naš sagovornik.

Kako dodaje, čini se da se SAD ponovo angažuju, ali da su suočene sa teškim zadatkom da obnove svoje spoljnopolitičke kapacitete i da se pozabave čitavim nizom pitanja nasleđenih iz Trampove ere.

„Ovo očigledno otvara put Rusiji da se više uključi u region“, konstatuje Ker Lindzi.

Iz svih ovih razloga, kako napominje, on smatra da će jedan od mogućih doprinosa novog britanskog specijalnog izaslanika biti da pokuša da izgradi smislenu koaliciju o tome kako rešiti probleme u regionu.

„Opet, ovo će zahtevati ozbiljno razmišljanje. S tim u vezi, zanimljivo je da su postavili visoku vojnu ličnost. To pokazuje da u regionu postoji bezbednosna dimenzija. Ali svi napori da se reši problem regiona moraju da idu daleko dalje od ovoga. To zahteva neophodan ekonomski rast, političke reforme, unapređenje vladavine prava i novo razmišljanje u pokušaju da se reše sva otvorena regionalna pitanja. Ovo su izazovi sa kojima će se suočiti novi izaslanik ako želi da postigne neke značajne rezultate“, zaključuje profesor Ker Lindzi.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson imenovao je Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan pre dva dana, kako je objašnjeno - u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu. Pič je u poslednje tri godine bio predsedavajući vojnog komiteta NATO-a, a ranije je služio kao načelnik štaba odbrane Velike Britanije.

Izvor: Kosovo online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva