:

:

TV Most

clock

Oktobar 12, 2019   17:34

0

154

Ker-Lindzi: Grenel imenovan da ubedi Nemačku za sporazum Beograda i Prištine

Stručnjak za Zapadni Balkan Džejms Ker-Lindzi  ocenio je da je imenovanje Ričarda Grenela za izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine jasan znak da je Bela kuća posvećena obezbeđivanju sporazuma između Beograda i Prištine.

Ker-Lindzi kaže za Gazetu Ekspres da je jasno da će Metju Palmer ostati u ulozi specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan i da će raditi zajedno sa Grenelom.

“Ostaje da se vidi šta to konkretno znači. Jedno bih rekao da sam siguran da će Palmer, kao iskusan diplomata sa širokim znanjem o Zapadnom Balkanu, biti veoma koristan izvor saveta i analiza za Grenela. Nadam se da je Grenel toga svestan. Sa druge strane, Grenel će doneti značajnu političku podršku procesu. Ako nađu način da rade zajedno, bili bi sjajan tim”, smatra Lindzi.

On ocenjuje da nije jasno u potpunosti šta stoji iza Trampove odluke da imenuje Grenela za izaslanika ali da je jasno da američka administracija očito traži dogovor.

“U međuvremenu, u Vašingtonu nije tajna da postoji nada da će biti postignut dogovor između Srbije i Kosova i da to treba učiniti što pre. Izbori na Kosovu su odložili ovaj proces i verovatno će biti izbora na proleće i u Srbiji. Zbog izbora u Sjedinjenim Državama sledeće jeseni čini se da je vreme za postizanje dogovora ograničeno. Čini se da je Grenelovo imenovanje ukazivalo da će se SAD sada potruditi da što pre postignu sporazum”- naglašava Ker-Lindzi.

On  dodaje da je glavno pitanje koje je podstaklo glasine o konačnoj prirodi dogovora činjenica da je Grenel i ambasador SAD u Nemačkoj.

“Znamo da su Vašington i Berlin imali različita stajališta o Kosovu. Stoga se ovaj potez može činiti kao znak da se Nemačka sada vidi kao ključna zemlja koju treba poštovati. Kao što neki analitičari ističu, problem je što izgleda da Grenel nema najbolje veze sa nemačkom vladom”, kaže Ker-Lindi i zaključuje da će biti zanimljivo videti kako će se razvijati ovaj proces i taj odnos.

Izvor: Kosovo online

Ker LindziGrenelNemačkaSADdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva