:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 24, 2019   16:24

0

77

Ker-Lindzi: SAD mogu odigrati pozitivnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine

SAD bi mogle da odigraju pozitivnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, ali samo ukoliko rade zajedno sa EU, smatra profesor političkih nauka na londonskom Univerzitetu Sent Meri, Džejms Ker-Lindzi.

"Ukoliko Evropa i SAD rade zajedno - da, SAD može igrati konstruktivnu ulogu. Ukoliko pak SAD igra svoju igru mislim da ćemo videti da učesnici procesa igraju svoje igre sa SAD, kao što sada igraju sa EU", rekao je Ker-Lindzi za RSE.

Upitan da li veruje da je uloga SAD u dijalogu, uz podršku EU, u ovom trenutku konstruktivna ili ne, Ker-Lindzi odgovara da je situacija veoma kompleksna.

„Mislim da SAD mogu biti izuzetno konstruktivne, mogu odigrati izuzetno pozitivnu ulogu. Jedina stvar koja trenutno može biti učinjena u dijalogu Beograda i Prištine jeste da međunarodna zajednica, Evropska unija, SAD, zajednički rade na pronalaženju rešenja. To u ovom trenutku ne vidimo, vidimo podele unutar EU, vidimo neslaganja među ključnim igračima, Evropske unije i SAD i Francuske“, naveo je Ker-Lindzi.

Nemačka i Britanija su na zajedničkoj poziciji, koja je različita od one koju imaju SAD, a Francuska ima svoju poziciju, rekao je Ker-Lindzi.

Prema njegovim rečima, pozicija Evropske komisije verovatno je bliža opciji SAD, ali je Nemačka najuticajnija u Evropskoj komisiji. „SAD apsolutno mogu da postanu vitalan faktor, ali trenutno imamo haos. Zapravo SAD su postale deo problema, jer imamo težnju da se zaobiđe EU, i da se ključna uloga preda SAD. Ali znamo da je Evropska unija nosilac najznačajnije uloge u svemu ovome“, mišljenja je Ker-Lindzi.

On smatra da postoje razlike između načina na koji su Evropska komisija i Berlin hteli da vode proces dijaloga, da je očigledno da je pred kraj mandata Komisije Berlin želeo da preuzme vođstvo i da je pogrešio u načinu na koji je to izvedeno. „Mislim da tu postoji sledeći problem: kredibilitet Francuske na Zapadnom Balkanu je u ovom trenutku mali, jer Francuska predvodi blok zemalja koji se protive proširenju EU“, naveo je Ker-Lindzi.

Prema njegovim rečima, Francuska i Nemačka, svaka za sebe, misle da će moći da zaobiđu EK koja je bila odgovorna za vođenje pregovora, makar kada je u pitanju normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. „Kako sada da ih vode Francuska i Nemačka kada se jedna od njih trudi da zatvori opcije za Zapadni Balkan i da blokira članstvo. Naravno da to nije dobra kombinacija i da ona doprinosi da SAD stekne veći autoritet u pregovorima“, konstatovao je Ker-Lindzi.

Kako navodi, Priština i Beograd bi iz više razloga mogli da preferiraju uključivanje SAD u pregovore, pre nego Nemačke. „Problem je, naravno, i u tome što će nova Evropska komisija biti formirana na jesen, i pitanje je da li će taj sastav Komisije biti u stanju da ponovo ubedi aktere u bitnost svoje uloge“, dodao je on.

Posle otkazivanja sastanka u Parizu, planiranog za početak jula, Ker-Lindzi kaže da ne vidi da postoji plan za izlazak iz krize dijaloga Beograda i Prištine.

„Mislim da su bile raširene spekulacije da se ovaj sastanak neće održati. Nije bilo nikakvog značajnog napretka na sastanku u Berlinu, i zapravo, niko ne zna šta je bio smisao tog sastanka. Bio je vrlo proizvoljan, nije izgledalo da postoje bilo kakav raspored ili agenda. To se nije poklopilo sa očekivanjima, ali ja zapravo ne znam o čemu je uopšte bio taj sastanak“, kazao je Ker-Lindzi.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva