:

:

TV Most

Foto: Ilustracija

clock

Decembar 14, 2018   15:25

0

138

Kfor bi trebalo da spreči i razoruža kosovsku vojsku

Ako bi se poštovala Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 onda bi Kfor trebalo da spreči i razoruža kosovsku vojsku, istakao je austrijski političar David Štokinger povodom odluke kosovske skupštine o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku.

On je  ocenio i da će ovaj potez Prištine voditi značajnijem povećanju tenzija na Kosovu i u regionu.

„Od prvog dana Kfor krši Rezoluciju 1244 na čijim osnovama je uopšte mogao i da dođe na Kosovo, jer od početka deluje “ državnotvorno“. I u tome formalno neutralna Austrija politički i vojno ofanzivno učestvuje“, kritikovao je funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) .

Štokinger je naveo i da je tokom njegovog nekadašnjeg putovanja na Kosovo video KBS kako patrolira uglavnom sa civilnim autobusima, koji su bili prepoznatljivi i po oznaci KBS na tablicama.

„Pripadnici su bili lako naoružani. I tada su snage KBS između ostalog imale puške nemačkog Bundesvera G3. Godinama te snage bivaju obučavane i opremljene od strane Kfora, misije u kojoj nažalost austrijska vojska ima najveći kontingent. Sada se te trupe, slične policiji, transformišu u regularnu vojsku sa teškim naoružanjem“, rekao je on.

Štokinger ukazuje i da su već u KBS-u komandanti i većina pripadnika de fakto bili bivši borci OVK sa ratnim i terorističkim iskustvom.

“To se neće promeniti ni kod nove vojske. Dugogodišnji komandant KBS i ministar odbrane Agim Čeku je bio u rukovodećem štabu terorističke OVK. Pre toga on je služio sredinom 1990-tih u hrvatskoj vojsci i bio je jedan od onih koji su planirali operaciju „Oluja“ protiv krajiških Srba“, podseća Štokinger.

On ističe i da bez podrške značajnih zapadnih krugova Priština ne bi mogla da donese današnju odluku.

 „Taj korak će voditi ka značajnijem povećanju tenzija na Kosovu i u regionu“, upozorava on.

Izvor: Taнјуг

AustrijaReagovanje vojska Kosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva