:

:

TV Most

Foto: KFOR

clock

Septembar 02, 2020   17:17

0

95

KFOR nastavlja sa neutralisanjem starih bombi

Svake godine KFOR-ov tim za uklanjanje eksplozivnih naprava (EOD) izvrši stotine zadataka na Kosovu, od neutralisanja starih bombi i oružja do provere određenih oblasti uz pomoć vojnih radnih pasa.

U saopštenju KFOR-a dosatvljenom medijima napominje se da iako se situacija na terenu dramatično popravila otkako je 1999. godine otpočela operacija koju predvodi NATO na osnovu Rezolucije Ujedinjenih Nacija 1244, još uvek postoje stari ostaci sukoba, od kojih neki datiraju još iz svetskih ratova.

Sve veći broj zadataka se izvodi u partnerstvu sa policijskim timovima, koji razvijaju svoje kapacitete u ovom specifičnom i osetljivom polju i u mnogim slučajevima deluju kao prva instanca reagovanja.

Timovi su spremni 24 časa dnevno i sedam dana u nedelji a u poslednjih 12 meseci austrijski, švajcarski , američki i ukrajinski stručnjaci su bili angažovani 129 puta i uništili su 96 neeksplodiranih bombi i 33 komada oružja. Izuzetno obučeni vojnici, koji stiču veoma složeno i temeljno obrazovanje, obavljaju ovaj posao-EOD, demineri zapravo moraju prepoznati bombu među stotinama vrsta pre nego što intervenišu, takođe su i voljni da podele svoje znanje sa jedinicima na terenu, zato što su neeksplodirane naprave jedna od najvećih pretnji za mirovne snage i lokalnu populaciju, čija zaštita je stvarni cilj KFOR-a i naših bezbednosnih partnera, dodaje se u saopštenju.

Oni koji rade sa misijom na Kosovu koju predvodi NATO znaju da se sigurnost,bezbednost i sloboda kretanja koju uživaju sve zajednice od 1999.godine takođe duguje i njima, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: TV Most, Saopštenje

KFOR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva