:

:

TV Most

clock

Jul 03, 2020   18:21

0

89

KFOR podržava odgovor na kovid-19 uz drugu donaciju opreme za ličnu zaštitu

KFOR je izvršio drugu isporuku opreme za ličnu zaštitu zdravstvenim ustanovama i drugim institucijama na Kosovu u poslednje dve nedelje u znak podrške lokalnom odgovoru na pandemiju kovid-19.

Nakon prve donacije koja je sprovedena tokom aprila, vojnici KFOR-a pod vođstvom NATO-a ponovo su uručili hiljade maski i štitova za lice, rukavice, infracrvene beskontaktne termometre, izolacionu odeću i antiseptičke uređaje za čišćenje ruku. Ovu drugu inicijativu je takođe finansirao NATO i deo je sveukupne posvećenosti Alijanse podršci svojim operacijama i državama članicama i partnerima.

Timovi za vezu i nadgledanje KFOR-a, zajedno sa timovima za civilnu i vojnu saradnju, donirali su opremu za ličnu zaštitu institucijama i zajednicama u Peći, Dečanima, Mališevu, Đakovici, Prizrenu, Vučitrnu, Zvečanu, Kamenici, Srbici, Podujevu, Kosovo Polju, Lipljanu, Novom Brdu, Gnijanu, Vitini i Uroševcu.

Isporuke je koordinisao Glavni Štab KFOR-a u uskoj saradnji sa svojim regionalnim komandama Istok i Zapad predvođenim SAD-om i Italijom, koje su se povezale sa lokalnim medicinskim ustanovama i Kosovskom policijom u njihovim oblastima operacija, radi procene prioriteta i potreba. Bolnice, porodični zdravstveni centri, klinike, jedinice Kosovske policije i manjine na celom Kosovu mogli bi imati koristi od nepristrasnog doprinosa KFOR-a u njihovim svakodnevnim naporima kao odgovor na kovid-19.

General-major Mikele Risi, komandant KFOR-a, naglasio je kontinuiranu podršku institucijama na Kosovu: „Od početka vanredne situacije u vezi sa KOVID-19, saradnja sa ministarstvima zdravlja i unutrašnjih poslova bila je veoma efikasna. KFOR je posvećen pružanju pomoći medicinskom i policijskom osoblju koje svaki dan radi na liniji fronta protiv kovid-19 u korist svih građana Kosova“.

Sposobnost KFOR-a da doprinese sigurnom okruženju i slobodi kretanja nije potkopana pojavom kovid-19, a oko 3.500 vojnika iz 27 nacija redovno izvršava svoje operacije dok sprovodi obazrive i robusne mere za ograničavanje širenja virusa i minimiziranje rizika za svoje pripadnike i za zajednice kojima služe, u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva