:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2020   16:35

0

107

KFOR predstavio italijanski medicinski tim za Kovid 19

Italijanski vojno-medicinski tim koji će narednih nedelja biti aktivan na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije kao podrška u odgovoru institucija na Kovid-19 predstavljen je danas u Prištini, saopštio je KFOR.

Tim su obezbedili vojska, mornarica, vazduhoplovne snage i Karabinjeri a predstavljanju su prisustvovali kosovski premijer Avdulah Hoti, ambasador Italije u Prištini Nikola Orlando, koji je promovisao bilateralnu civilno-vojnu inicijativu i general Mikele Risi , šef KFOR misije NATO-a, koji će olakšati rad tima.

Dolazak tima rezultat je italijanske nacionalne inicijate Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Tim čine doktori specijalisti i medicinske sestre a predvodi ga major Kristijan Vito Beneđiamo koji - kao i ostali članovi tima - ima iskustvo rada na prvoj liniji fronta protiv Kovida u raznim bolnicama u severnoj Italiji tokom ranih faza vanredne situacije.

Italijanska agencija za razvojnu saradnju, koja je aktivna nekoliko godina u podršci lokalnom zdravstvenom sistemu, obezbeđuje vezu tima sa kosovskim zdravstvenim institucijama.

Tim je na Kosovo stigao početkom septembra a do sada je bio angažovan na nizu sastanaka sa zdravstvenim osobljem u glavnim kosovskim bolnicama, kako bi izradio i ojačao Kovid-19 metode za upravljanje vanrednim situacijama na celoj teritoriji u skladu sa međunarodnim instancama.

Kako se navodi tim će doprineti definisanju interventnih strategija, u susret zimskoj sezoni i drugom talasu infekcije.

„Ovom artikulisanom intervencijom u znak podrške kosovskim zdravstvenim vlastima, Italija se afirmisala kao primarni partner u borbi protiv koronavirusa zajedno sa institucijama i građanima ove zemlje“, rekao je ambasador Orlando.

Dodao je da je dolazak tima novi primer civilno-vojne saradnje koji potvrđuje italijansku nacionalnu posvećenost Kosovu.

"Pozivam sve građane Kosova da i dalje striktno poštuju jednostavna pravila koja pobeđuju virus: Stavite maske, držite rastojanje i redovno perite ruke. Zajedno ćemo uspeti!", apelovao je ambasador.

Komandant KFOR-a Risi naglasio je doprinos misije NATO-a na Kosovu u ovoj oblasti. „KFOR olakšava rad vojno-medicinskog tima kao što je i bio slučaj poslednjih meseci sa specijalizovanim timom italijanske vojske koji je obnovio mnoge javne zgrade širom Kosova", rekao je on.

Vođa italijanskog vojno-medicinskog tima Beneđiamo naglasio je značaj prevencije u borbi protiv KOVID-19, i istakao značaj klime profesionalne saradnje koja je već uspostavljena sa lekarima glavnih bolnica na Kosovu.

Od izbijanja virusa na Kosovu, Italija je bila na prvoj liniji pružanja pomoći lokalnim vlastima, navodi se u saopštenju, i dodaj da je italijanski vojni kontingent KFOR-a nedavno obnovio dve škole.

Dodaje se da je Italijanska agencija za međunarodnu saradnju ojačala je nacionalni zdravstveni sistem isporukom kompletnog odeljenja za kardiohirurgiju, specijalizovanom obukom lekara i medicinskih sestara, a nedavno je predala laboratoriju za virusne analize i značajne količine lične i medicinske zaštitne opreme.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva