:

:

TV Most

clock

Septembar 24, 2023   8:19

0

73

Kijev i Moskva nastavljaju rat dronovima; U Norveškoj uhapšen bivši komandant Vagnera

Rat u Ukrajini – 578. dan. Dnjepropetrovska i Odeska oblast bile su juče meta ruskih dronova, tvrdi Kijev. Rusija je, sa druge strane, optužila Ukrajinu za napad na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju. Sergej Lavrov poručio je da ukrajinski predloženi mirovni plan, kao i najnoviji predlozi UN za oživljavanje crnomorske inicijative za žito, "nisu realni". Premijer Poljske Mateuš Moravjecki poručio je Zelenskom da nikada više ne vređa Poljake kao što je to učinio tokom govora u UN.

Ukrajina sprema dokaze da Rusija namerno izaziva glad

Advokati organizacija za ljudska prava u saradnji sa ukrajinskim državnim tužilaštvom rade na pripremi dosijea o navodnim ratnim zločinima za Međunarodni krivični sud, kojim se Rusija optužuje da namerno izaziva glad u Ukrajini, piše Gardijan.

Britanski list navodi da je cilj da se dokumentuju slučajevi u kojima je Rusija koristila glad kao oružje, što bi trebalo da obezbedi dokaze za pokretanje procedure koja bi mogla da rezultira optužnicom protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Jusuf Kan, viši advokat u advokatskoj firmi "Global rajts komplajans", rekao je da se uskraćivanje hrane Ukrajincima odvija u tri faze i to od početka rata, kada su ukrajinski gradovi bili opkoljeni, a zalihe hrane smanjene.

Prema njegovim rečima, druga faza uključuje uništavanje zaliha hrane i vode, kao i izvora energije širom Ukrajine tokom borbenih dejstava.

Kao treću fazu navodi pokušaje Rusije da spreči ili ograniči izvoz ukrajinske hrane.

(Gardijan)

Papa Franja: Ne možemo se igrati patnjom ukrajinskog naroda

Papa Franja kaže da je industrija oružja ključni pokretač patnje ukrajinskog naroda, ali ističe da će i uskraćivanje oružja sada nastaviti njihovu patnju.    

Papa je priznao da je razočaran što diplomatske inicijative Vatikana nisu urodile plodom, ali je ocenio da iza sukoba između Rusije i Ukrajine stoji i industrija oružja.

Papa je opisao paradoks koji je od Ukrajine napravio, kako je rekao, mučenički narod, navodeći da su u početku mnoge zemlje Ukrajini davale oružje, a sada ga uzimaju.        

"Sada sam video da se neke zemlje povlače i ne daju oružje", rekao je papa, dodajući da će to pokrenuti proces patnje ukrajinskog naroda, što je bila očigledna opaska na najavu poljskog premijera Mateuša Moravjeckog da Poljska više neće slati oružje Ukrajini.

"Ne možemo se igrati patnjom ukrajinskog naroda'', rekao je papa Franja, ističući da je potrebno pomoći da se stvari reše na načine koji su mogući.

(Tanjug)

Kijev je optužio Moskvu za jučerašnji napad na Dnjepropetrovsku i Odesku oblast.

Sa druge strane, Rusija je optužila Ukrajinu za napad na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju.

Reagovao je i Kijev, i poručio da je taj ukrajinski napad u Sevastopolju veoma moćan rezultat i da Ukrajina "tamo ima mnogo takvih ciljeva".

U međuvremenu, se oglasio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i poručio da ukrajinski predloženi mirovni plan, kao i najnoviji predlozi Ujedinjenih nacija za oživljavanje crnomorske inicijative za žito, "nisu realni".

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski dodelio je poljskim volonterima državna priznanja tokom kratke posete Poljskoj na putu za Ukrajinu, ali se nije sastao sa zvaničnicima jer su odnosi dve zemlje zategnuti zbog uvoza žitarica.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki poručio je da želi predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da nikada više ne vređa Poljake kao što je to učinio nedavno tokom svog govora u Ujedinjenim nacijama.

SAD traže pojašnjenje od Poljske nakon što su zvaničnici te zemlje najavili da bi mogla da bude obustavljena vojna pomoć Ukrajini, objavio je Blumberg pozivajući se na američkog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman.

U Norveškoj je uhapšen bivši komandant Vagnera.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva