:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

Februar 22, 2024   10:49

0

63

Kijev: Oboreno osam bespilotnih letelica tokom noći

Nastavljaju se borbe na ukrajinskom frontu. Zvanični Kijev navodi da je tokom prethodnog dana zabeleženo više od 50 sukoba između ukrajinskih iruskih trupa širom zemlje. Najveće borbe vodile su se oko Avdejevke, Marinke i Zaporožja, saopštile su lokalne vlasti, a stradalo je i ranjeno više osoba.

Ukrajinska vojska saopštila je da je su ruske snage tokom noći lansirale 10 bespilotnih letelica, kao i jednu raketu iz Crnog mora. 

Prema tvrdnjama vojske, ukrajinske snage uništile su osam bespilotnih letelica iznad četiri oblasti.

Moskva: Uništena raketa i dron iznad Brjanske oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage tokom noći sprečile ukrajinski napad raketom S-200.

Ruski sistemi PVO, takođe, uništili su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad  Brjanske oblasti.

Kijev: Moskva ispalila preko 8.000 raketa za dve godine rata

Rusija je ispalila više od 8.000 projektila na ciljeve u Ukrajini od početka rata u februaru 2022. godine, izjavio je portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ignat.

Prema njegovim rečima, lansirano je i preko 4.630 ruskih dronova na Ukrajinu.

Medvedev: Ruske snage bi mogle da stignu do Kijeva

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi ruske snage mogle da stignu do Kijeva, ako ne sada, onda u drugoj fazi sukoba, a da "elite" koje sada vladaju u glavnom gradu Ukrajine moraju da odu. 

Ruske snage bi mogle da stignu do Kijeva zbog toga što, rekao je Medvedev, pretnja postojanju Rusije dolazi iz toga grada koji kontrolišu protivnici Ruske Federacije predvođeni SAD-om.

Medvedev tvrdi da "kijevski režim predstavljaju marionete koje nemaju savest, niti strah za budućnost Ukrajine".

"Elite koje sada vladaju u Kijevu moraju da odu, pojedine će same to da izaberu, a pojedine će biti prinuđene", rekao je Medvedev za ruske medije.       

Medvedev je naveo da se sve odluke Kijeva donose u inostranstvu i u sedištu NATO-a i da bi zbog toga taj grad verovatno mogao biti cilj ruskog osvajanja. Tvrdi i da zapadni političari, uključujući nemačkog kancelara Olafa Šolca i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, ne veruju da će Ukrajina pobediti, ali "da su prinuđeni da to ponavljaju u javnosti da bi opravdali enormne izdatke za vojnu pomoć Kijevu".

"Stavovi Moskve i Vašingtona su sada suprotni i teško da će biti moguće premostiti taj jaz i unaprediti odnose u narednim decenijama", rekao je Medvedev.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva