:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2023   9:10

0

85

Kijev: Pod vodom oko 600 kvadratnih kilometara Hersonske oblasti

Oko 600 kvadratnih kilometara Hersonske oblasti na jugu Ukrajine je pod vodom, od čega se 68 odsto nalazi na levoj obali reke Dnjepar koju kontroliše Moskva, saopštile su ukrajinske vlasti.

Guverner Hersonske oblasti Oleksandar Prokudin je na Telegramu napisao da prosečan vodostaj jutros iznosi 5,61 metar, prenosi Rojters.

Nivo vode u poplavljenom gradu Nova Kahovka, koji kontroliše Moskva, nastavlja da pada i već je opao za 1,2 metra, saopštio je danas gradonačelnik Vladimir Leontjev, prenosi TASS.

Prema ruskim vlastima nivo vode u Novoj Kahovki je u jednom trenutku premašio 12 metara.

Ruske i ukrajinske vlasti se međusobno optužuju za granatiranje brane hidroelektrane Kahovka, koje je dovelo do poplava, zbog kojih je na hiljade ljudi ostalo bez svojih domova, dok su stotine hiljada njih ostale bez normalnog pristupa vodi za piće.

Kijev tvrdi da su ruske snage počinile ratni zločin i iznutra digle u vazduh branu hidroelektrane Kahovka, koju je Moskva stavila pod svoju kontrolu na početku napada na Ukrajinu.

Prema tvrdnjma Kremlja, ukrajinske snage su 6. juna izvršile udar na hidroelektranu Kahovka, verovatno iz višecevnog raketnog sistema Olha. 

Granatiranjem su uništeni hidraulični ventili na brani HE, što je izazvalo nekontrolisano ispuštanje vode.

Izvor: T a n j u g; Foto: AP

Kijevpoplava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva