:

:

TV Most

clock

Oktobar 12, 2023   8:32

0

103

Kijev: Rusija napala sa više od 30 dronova "šahed"; U padu ukrajinskog drona u Belgorodu stradale tri osobe

Rat u Ukrajini – 595. dan. Moskva tvrdi da su njene snage ojačale svoju poziciju na liniji fronta u blizini Avdejevke. Lokalne vlasti navele se da su u ruskom raketnom napadu na Nikopolj poginule četiri osobe. SAD šalju Kijevu još 1, 15 milijardi dolara bespovratne pomoći. Ministri odbrane NATO-a u Briselu poručili Volodimiru Zelenskom da kriza na Bliskom istoku neće uticati na njihovu spremnost da nastave vojnu pomoć Ukrajini.

11:51 - Kijev: Rusija noćas napala dronovima "šahed", uništeno 28 letelica

Ruske snage su tokom noći napale Ukrajinu dronovima. Lansirano je više od 30 dronova "šahed", od kojih je protivvazdušna odbrana oborila 28, tvrdi Kijev.

Prema podacima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, ruske snage su izvele napad jurišnim bespilotnim letelicama tipa "šahed" iz severnog i južnog pravca - Belgorodske oblasti i sa rta Čauda na Krimu, preneo je Unian.

"Ukupno su lansirana 33 drona. Neprijateljske bespilotne letelice su letele u različitim pravcima, tako da je protivvazdušna odbrana delovala u najmanje šest regiona Ukrajine. Bile su uključene avijacija, protivvazdušne raketne snage, pokretne vatrene grupe, jedinice za elektronsko ratovanje i odbijanje vazdušnog napada", navedeno je u saopštenju.

Snagama i sredstvima Ratnog vazduhoplovstva, u saradnji sa PVO ukrajinskih odbrambenih snaga, uništeno je ukupno 28 neprijateljskih dronova, tvrdi Kijev.

(Tanjug, Unian)

Ukrajina: Ruski dron pogodio skladište žita u regionu Odesa

Ruska bespilotna letelica pogodila je tokom noći skladište žita u južnom ukrajinskom regionu Odesa, saopštila je ukrajinska vojska.

"Nažalost, došlo je do oštećenja lučke infrastrukture. Oštećen je objekat za skladištenje žitarica" rekla je portparolka južne vojne komande Natalija Humenjuk na onlajn brifingu.

U udaru su oštećene zgrade magacina u lučkoj oblasti, kao i privatne kuće, dok su požare koji su izbili vatrogasci odmah ugasili.

(Rojters)

13:01 - Belgorod: U padu ukrajinskog drona stradale tri osobe

Tri osobe su stradale, među kojima i jedno dete, u ukrajinskom napadu dronom na Belgorod, saopštio je lokalni zvaničnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Sistemi ruske PVO oborili su bespilotnu letelicu koja se kretala ka Belgorodu, a dron je pao na privatnu kuću koja se zapalila.

"Usled pada bespilotne letelice uništene su dve stambene zgrade, dok je oštećeno nekoliko objekata i automobila. Tri osobe su poginule, od kojih je jedna malo dete", napisao je Gladkov na Telegramu.

Naveo je da su još dve osobe u kritičnom stanju i da se nalaze na intenzivnoj nezi. "Lekari čine sve da spasu živote ranjenih", napisao je Gladkov.

(T a n j u g, Tas)

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage ojačale svoju poziciju na liniji fronta u blizini Avdejevke.

Taj grad je simbolički i strateški važan za Kijev, koji se nalazi severno od Donjecka koji Moskva kontroliše od 2014. godine.

Ukrajinski zvaničnici naveli su da su četiri osobe poginule u ruskom raketnom udaru na školu u gradu Nikopolju u centralnoj ukrajinskoj oblasti Dnjepropetrovsk.

Ministri odbrane NATO-a su na sastanku u Briselu kojem je prisustvovao i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručili da kriza na Bliskom istoku neće uticati na njihovu spremnost da nastave vojnu pomoć Ukrajini.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin najavio je novi paket vojne pomoći Vašingtona Kijevu od 200 miliona dolara koji uključuje munuciju za PVO sistem, artiljerijsku municiju i projektile, oružje za borbu protiv tenkova i ruskih dronova.

Ukrajina je dobila bespovratna sredstva od SAD u ukupnom iznosu od 1,15 milijardi dolara u okviru programa ''Mir u Ukrajini'', saopšteno je iz tamošnjeg Ministarstva finansija.

U 2023. godini Ukrajina je već dobila 10,9 milijardi dolara direktne budžetske podrške od SAD a od početka rata gotovo 23 milijarde dolara.

Belgorod: U padu ukrajinskog drona stradale tri osobe, među njima i dete

Tri osobe su stradale, među kojima i jedno dete, u ukrajinskom napadu dronom na Belgorod, saopštio je danas guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Usled pada bespilotne letelice uništene su dve stambene zgrade, dok je oštećeno nekoliko objekata i automobila. Tri osobe su poginule, od kojih je jedna malo dete", napisao je Gladkov na Telegramu, prenosi TASS.

Naveo je da su još dve osobe u kritičnom stanju i da se nalaze na intenzivnoj nezi.

"Lekari čine sve da spasu živote ranjenih", naveo je Gladkov.

Izvor: T a n j u g, RTS

RusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva