:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Mart 28, 2022   8:06

0

217

Kijev: Rusija postupcima u Černobilju ugrožava celu Evropu

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk optužila je Rusiju za "neodgovorne" postupke u zoni oko černobiljske elektrane koju je zauzela, i iz koje bi, kako je navela, radijacija mogla da se proširi u veći deo Evrope .

Vereščuk rekla je da ruske snage "militarizuju" zabranjenu zonu oko postrojenja, u kojem se dogodila najveća nuklearna katastrofa na svetu 1986. godine, i pozvala Ujedinjene nacije da tamo pošalju misiju za procenu rizika, prenosi Rojters.

Ruske snage, kako je navela ukrajinska zvaničnica, prevoze kroz zabranjenu zonu velike količine starog i loše održavanog oružja, čime stvaraju rizik od oštećenja zaštitnog omotača izgrađenog oko uništenog četvrtog reaktora elektrane.

Takođe, po njenim rečima, ruske snage sprečavaju vatrogasce da stave pod kontrolu veliki broj požara u ovoj zoni.

„U kontekstu nuklearne bezbednosti, neodgovorni i neprofesionalni postupci ruskih vojnika predstavljaju veoma ozbiljnu pretnju ne samo Ukrajini već i za stotine miliona Evropljana“, poručila je Vereščuk na svom Telegram nalogu.

„Zbog toga zahtevamo da Savet bezbednosti UN usvoji hitne mere za demilitarizaciju zone isključenja oko elektrane kao i slanje specijalne misije za otklanjanje rizika od bilo kakvog ponavljanja nesreće u Černobilju, kao posledice delovanja ruskih okupacionih snaga“, rekla je ona.

Vereščuk je upozorila da bi oštećenje zaštitnog kontejnera, izgrađenog evropskim finansiranjem, „neizbežno dovelo do oslobađanja znatne količine radioaktivne prašine i kontaminacije u atmosferu ne samo u Ukrajini već i u drugim evropskim zemljama“.

Rusija, naglasila je ukrajinska zvaničnica, „zanemaruje ove rizike“ nastavljajući da transportuje oružje u oblastima u blizini postrojenja.

Moskva je ranije negirala da njene snage ugrožavaju nuklearna postrojenja na teritoriji Ukrajine, navodi Rojters, uz napomenu da u ovom trenutku nije mogao nezavisno da proveri tvrdnje koje je iznela Vereščuk.

Kijev: Rusi se povukli iz okoline Kijeva nakon gubitaka

Ukrajinska vojska u najnovijem operativnom izveštaju tvrdi sa su se ruske snaga koje su opkoljavale Kijev povukle "nakon što su pretrpele značajne gubitke".

U saopštenju se kaže da su se dva bataljona taktičkih jedinica ruske vojske povukla u Belorusiju, što je, kako se navodi, tipično nakon velikih gubitaka, prenosi Bi-Bi-Si.

Dodaje se i da je uočen "značajno smanjen intenzitet pokreta iz Rusije u Ukrajinu".

Ukrajina: Hitna istraga navodnog zlostavljanja zarobljenika

Ukrajina je obećala "hitnu istragu“, nakon pojavljivanja video snimka na kojima navodno njeni vojnici pucaju na ruske zarobljenike.

Pojavio se video snimak na kome se vidi kako ukrajinski vojnici navodno pucaju u kolena muškarcima, koji su očigledno ruski zarobljenici, tokom operacije u oblasti Harkova, prenosi Si-En-En.

Na snimku dugom skoro šest minuta čuje se kako ukrajinski vojnici saopštavaju da su uhvatili rusku izviđačku grupu koja je delovala iz Olhovke, naselja u Harkovu, otprilike 30 kilometara od ruske granice.

Upitan o snimku, savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič, rekao je u intervjuu objavljenom na Jutjubu u nedelju da će vlada ozbiljno i hitno istražiti ove navode, navodi Si-En-En.

"Vlada ovo shvata veoma ozbiljno i biće sprovedena hitna istraga. Mi smo evropska vojska i ne rugamo se našim zarobljenicima. Ako se ovo pokaže kao istinito, reč je apsolutno o neprihvatljivom ponašanju", naglasio je ukrajinski zvaničnik.

U drugom obraćanju Arestovič je naglasio da Ukrajina tretira zarobljenike u skladu sa Ženevskom konvencijom, bez obzira na lične emocionalne motive koji postoje.

Si-En-En je zatražio komentar od ukrajinskog Ministarstva odbrane, a kao odgovor, ministarstvo je američkoj televiziji poslalo izjavu načelnika Oružanih snaga Valerija Zalužnjeg, koja, kako se navodi, se ne odnosi direktno na pomenuti incident.

„Da bi diskreditovali ukrajinske odbrambene snage, neprijatelj snima i distribuira montirane video-snimke koji pokazuju nečovečno postupanje navodnih 'ukrajinskih vojnika' prema 'ruskim zarobljenicima'. Naglašavam da se vojnici Oružanih snaga Ukrajine i drugih legitimnih vojnih formacija striktno pridržavaju normi međunarodnog humanitarnog prava“, poručio je Zalužnji.

Ukrajinski vojni zvaničnik je napomenuo da mora da se "uzme u obzir realnost informacionog i psihološkog rata" i naglasio da je potrebno informaisanje "samo zvaničnim izvorima", navodi Si-En-En.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaČermobiljKijevruska vojska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva