:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2023   10:51

0

49

Kijev: Ruske snage potisnute kilometrima od obale Dnjepra

Nastavljene su borbe oko Avdejevke, Kupjanska, Marjinke, Bahmuta i Šahtjorska, gde ruske snage napadaju već nekoliko nedelja. Kijev tvrdi da su oružane snage Ukrajine odbile najveći broj napada, te da nastavlja ofanzivne operacije južno od Bahmuta.

Ukrajinska vojska je saopštila da je potisnula ruske snage "tri do osam kilometara" od obala reke Dnjepar, što bi, ako se potvrdi, bilo prvo značajno napredovanje ukrajinskih snaga mesecima unazad.

Ukrajinske i ruske snage su ukopane na suprotnim stranama ogromnog plovnog puta u južnoj oblasti Herson više od godinu dana, nakon što je Rusija povukla svoje trupe sa zapadne obale prošlog novembra.

Zelenski: Postavljeni novi prioriteti u operacijama ukrajinske vojske

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je razrešio dužnosti komandanta vojnih sanitetskih snaga, general-majora Tetjanu Ostaščenko, i rekao da su "postavljeni novi prioriteti" u operacijama ukrajinske vojske nakon sastanka sa ministrom odbrane Rustemom Umerovom.

"Ostalo je malo vremena da se čekaju rezultati. Potrebna je brza akcija za predstojeće promene", rekao je ukrajinski predsednik.

Ostin u Kijevu: SAD stoje uz Ukrajinu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin doputovao je u posetu Kijevu.

"Došao sam da prenesem važnu poruku - SAD će nastaviti da stoje uz Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu protiv ruske agresije i sada i u budućnosti", naveo je Ostin na platformi X.

U ruskom artiljerijskom napadu na Herson poginule dve osobe

Dve osobe su poginule u jutrošnjem ruskom granatiranju grada Hersona na jugu Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti, navodeći da je na meti bio parking.

Guverner Hersona Oleksandr Prokudin izjavio je da su dvojica poginulih bili vozači koji su radili za privatnog autoprevoznika, a regionalno tužilaštvo je otvorilo istragu o ratnom zločinu u vezi sa tim artiljerijskim udarom, prenosi londonski Gardijan.

Na slikama objavljenim na Telegramu vide se vatrogasci kako gase zapaljena vozila.

Juče je u odvojenom napadu na grad Herson ranjeno pet ljudi, uključujući trogodišnju devojčicu. Otkako su ukrajinske trupe prošlog novembra ponovo zauzele glavni grad Hersonske oblastu, ruske snage redovno granatiraju Herson sa leve (istočne) obale reke Dnjepar, na koju su se povukle.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva