:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 28, 2023   11:56

0

52

Kijev: Ruski napadi dronovima širom Ukrajine

Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusija, tokom noći, izvela masovni napad dronovima širom Ukrajine.

"Tokom noći lansirano je nekoliko grupa udarnih bespilotnih letelica. Protivvazdušna odbrana je delovala duž skoro celog južnog pravca - u oblasti Odesa, Nikolajev. Takođe, neprijatelj je svoje napade usmerio i na centralnu Ukrajinu. Razjašnjavaju se posledice napada, jer je zaista bio masivan", rekla je Natalija Gumenjuk, portparolka ukrajinske južne vojne komande,.

Dodala je i da je rad protivvazdušne odbrane bio prilično efikasan, te da je uništeno više od 30 ruskih bespilotnih letelica iznad priobalnih regiona Crnog mora i dalje u unutrašnjosti.

Lavrov: Zapad želi prekid vatre kako bi snabdeo Kijev novim oružjem

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je da Zapad želi da postigne prekid vatre u Ukrajini kako bi snabdeo ukrajinske trupe novim naoružanjem.

On je napomenuo da ruska strana ne vidi preduslove za nastavak pregovora.

"Zapad, kada počne da plasira ovu vrstu provokativnih glasina, očigledno testira našu spremnost da pristanemo na njihove uslove. A oni, u stvari, ne kriju baš uslove: napravite pauzu od nekoliko meseci, nikakve dogovore osim privremenog prekida vatre, a za to vreme napumpaćemo Ukrajinu novim naoružanjem pored već isporučenog, a koje naše oružane snage sistematski uništavaju“, rekao je Lavrov.

Ukrajina: Rusi lansirali 44 drona "šahed", oborena 34

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su danas da je njihova protivvazdušna odbrana oborila 34 od 44 drona "šahed" koje je Rusija lansirala protekle noći, a posebno je na meti bila Odesa.

U tim napadima nije bilo žrtava, preneo je Rojters.

Nekoliko bespilotnih letelica oboreno je u Kirovogradskoj oblasti. Prema rečima načelnika regiona, nije bilo štete na civilnoj infrastrukturi niti povređenih. Ruska vojska je izvela raketni napad na infrastrukturni objekt u Mikolajivu, a prema rečima gradonačelnika, ni tamo nije bilo povređenih.

Šaps u Kijevu sa Zelenskim o osnaživanju ukrajinske PVO

Britanski ministar odbrane Grant Šaps posetio je Kijev, gde je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim razmatrao dalje mogućnosti pomoći Londona, prenosi Rojters.

Šaps, koji kao ministar odbrane boravi prvi put u Kijevu od početka rata, sa Zelenskim je razgovarao o načinima za osnaživanje ukrajinske protivvazdušne odbrane, saopšteno je danas iz kabineta ukrajinskog predsednika.

Britanija je važan saveznik Ukrajine, u ratu koji je pokrenula Rusija u februaru 2022. napadom na ovu zemlju, navodi Rojters.

"U ime celog naroda, zahvaljujem vam na svemu što činite za nas. Zahvalni smo na vašoj pomoći, vojnoj, finansijskoj, humanitarnoj. Veoma cenimo što možemo da se oslonimo na vas", saopštio je ukrajinski predsednik, prema saopštenju iz njegovog kabineta.

Zelenski je osnažio saradnju u sektoru odbrane između Kijeva i Londona, što je, kako je naveo, omogućilo Ukrajini da značajno proširi svoje sposobnosti na bojnom polju sa oružjem dugog dometa.

Britanija je ove godine isporučila krstareće rakete "storm šedou" koje su Ukrajini omogućile da vrši udare dugog dometa na ciljeve na teritoriji koju je okupirala Rusija.

U saopštenju se navodi da su Šaps i Zelenski razgovarali o jačanju protivvazdušne odbrane u Ukrajini, u trenutku kada se očekuje da će Rusija sa početkom zime koristiti rakete dugog dometa i dronove za gađanje vitalne energetske infrastrukture.

Poseta nije bila unapred najavljena, što je uobičajena ratna bezbednosna mera, i nije poznato kada se tačno Šaps sastao sa Zelenskim, navodi Rojters. Šaps je posećivao Ukrajinu i ranije tokom rata, ali u prethodnom svojstvu britanskog ministra energetike. On je prošlog meseca zamenio Bena Volasa na mestu ministra odbrane i obećao da će nastaviti sa pružanjem britanske podrške Ukrajini.

Moskva: Uništen dron iznad Brjanske oblasti

Sredstva radioelektronske borbe uništen je ukrajinski dron na prilazima Brjansku, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

Nema povređenih ni materijalne štete, dodao je on.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva