:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Avgust 27, 2023   9:57

0

84

Kijev: Ruski udari širom Ukrajine; Moskva: Bespilotna letelica udarila u stambenu zgradu u Kursku

Rat u Ukrajini – 550. dan. Moskva tvrdi da je oborila dva ukrajinska drona iznad Brjanske i Kurske oblasti. Sa druge strane, ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija preko noći pokrenula vazdušne udare na Kijev i druge delove Ukrajine. Kanada i Ukrajina počele su pregovore o bezbednosnim garancijama, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Rat u Ukrajini ušao je u 550. dan. Ruska protivvazdušna odbrana uništila je ukrajinski dron iznad Moskve, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Kijev tvrdi da je ukrajinski dron pogodio vojnu bazu na Krimu.

Tri ukrajinska pilota su poginula nakon što su se dva trenažna aviona L-39 sudarila u vazduhu u centralnoj Ukrajini, saopštile su vazduhoplovne snage te zemlje.

Ruska PVO uništila dva ukrajinska drona iznad Brjanske i Kurske oblasti

Ruska PVO je uništila dve bespilotne letelice kojima su ukrajinske snage protekle noći i jutros pokušale da napadnu ciljeve u Brjanskoj i Kurskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Kijevski režim je 27. avgusta, tokom noći i u jutarnjim časovima ponovo pokušao teroristički napad na teritorije Brjanske i Kurske oblasti Ruske Federacije korišćenjem bespilotnih letelica", navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Brjanska i Kurska oblast se nalaze na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Regionalni načelnik: Ukrajinska bespilotna letelica udarila u stambenu zgradu u Kursku

Bespilotna letelica udarila je u stambenu zgradu u Kursku, saopštio je načelnik Kurske oblasti Rusije Roman Starovojt.

"Prema prvim informacijama, bespilotna letelica je tokom noći udarila u višespratnicu u Ulici Karla Marksa. Na nekoliko spratova razbijena su stakla", napisao je Starovojt na Telegramu i dodao da su od detonacije popucala i stakla na obližnjoj zgradi univerziteta.
 
U napadu niko nije povređen, a na mestu eksplozije su pripadnici hitnih službi.

Kijev: Ruski vazdušni udari širom Ukrajine

Rusija je tokom noći izvršila vazdušni napad na Kijev i druge delove Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska, dodajući da je čitava teritorija zemlje bila oko tri sata pod upozorenjem za vazdušnu opasnost.

Šef kijevske vojne administracije Serhij Popko napisao je na Telegramu da je ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila ruske projektile koji su se kretali u pravcu Kijeva.

Načelnik Kijevske oblasti Ruslan Kravčenko rekao je da su dve osobe ranjene i da je oštećeno 10 zgrada u padu raketnih ostataka u jednoj neodređenoj oblasti regiona.

Ukrajinska komanda ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane precizirala je da je tokom noćašnjih ruskih vazdušnih udara ukrajinska PVO uništila četiri krstareće rakete iznad severne i centralne Ukrajine.

Ukrajinska komanda ratnog vazduhoplovstva i PVO je potvrdila da je u napadu učestvovalo pet ruskih strateških bombardera.

Zelenski: Počeli smo pregovore sa Kanadom o bezbednosnim garancijama

Ukrajina i Kanada počele su pregovore o bezbednosnim garancijama, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Počeli smo pregovore sa Kanadom o bilateralnom dokumentu o bezbednosnim garancijama. Ranije smo počeli sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom. To će Ukrajini dati mnogo više mogućnosti“, rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju.

Takođe je napomenuo da se više od 20 zemalja već pridružilo deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu.

"Naš tim nastavlja rad. Sada postoji skoro 30 zemalja ukupno, uključujući G7. Biće ih još", istakao je predsednik Ukrajine.

Na samitu NATO u Viljnusu 11. i 12. jula lideri zemalja Grupe sedam (G7) dogovorili su Zajedničku deklaraciju o podršci Ukrajini, a više od 20 zemalja je već pristupilo deklaraciji.

Alternativi putevi za izvoz žitarica iz Ukrajine rizični

Turska smatra da su rizični bilo koji alternativni putevi za izvoz žitarica iz Ukrajine i stoga će nastaviti napore u saradnji sa svim stranama na svim nivoima da se nastavi rad „žitnog koridora“, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan uoči sastanka sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Kijevu.

"Nažalost, inicijativa za crnomorsko žito je okončana 17. jula. Znamo da se trenutno traže alternativni načini za izvoz žitarica. Međutim, takođe vidimo da ovi načini ne mogu biti alternativa prvobitnoj inicijativi i da nose rizike. Moramo da nastavimo sa procesom što je pre moguće pre nego što se izgube koje je donela Crnomorska inicijativa. Zbog toga ćemo nastaviti da vodimo dijalog sa svim stranama na svim nivoima“, rekao je Fidan.

Mađarska spremna da zabrani uvoz ukrajinskog žita

Da bi zaštitila mađarske poljoprivrednike, vlada te zemlje će zabraniti uvoz ukrajinskog žita od 16. septembra, a to će, ako bude potrebno, biti jednostrana suverena odluka, izjavio je mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

"Ukoliko Evropska unija ne uspe da produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica  u Evropu pre isteka mere 15. septembra, Mađarska će zabraniti 24 proizvoda na koje je prvobitno uticala mera EU, a ne četiri koja su trenutno zabranjena'', rekao je Nađ.

Izvor: RTS

UkrajinaRusijarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva