:

:

TV Most

clock

Maj 16, 2022   8:15

0

71

Kijev traži više tenkova i aviona za "ratnu pobedu"

Osamdest drugi dan rata u Ukrajini. Iz Kijeva tvrde da su se ruske trupe povukle iz područja Harkova, ali da je situcija u Donbasu veoma teška. Švedska i Finska praktično već članice NATO-a, procedura prijema samo formalnost, ocenili su nemački zvaničnici na sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO u Berlinu.

Ukrajinske snage pokrenule su ofanzivu kod Izjuma na istoku zemlje. Posle povlačenja ruskih trupa iz Harkova u prvacu granice, stanovnici se vraćaju u grad. U Kijevu tvrde da je Rusija izgubila trećinu kopnenih snaga, očekujući kraj rata tokom ove godine.

"'Pravi naftni embargo' Rusiji i teško naoružanje sa Zapada i da bi se Rusija porazila ove godine", poručuje šef kancelarije ukrajinskog predsednika, Mihailo Podoljak.

Predsednik Volodimir Zelenski priznaje da je u regionu Donbasa teško i poziva međunarodnu zajednicu da Rusiju označi kao "terorističku zemlju".

Moskva sa druge strane tvrdi da je ukrajinska vojska razmestila teško naoružanje u škole samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici.

Više ruskih raketa pogodilo je vojne i infrastrukturne objekte u oblasti Lavova na zapadu Ukrajine.

Kod Harkova i Zaporožja dopremljeno je više od 400 tona humanitarne pomoći, a stigao je i konvoj sa civilima iz Marijupolja.

Oko čeličane "Azovstalj" i dalje traju borbe. Na stolu je dalje predlog Turske da se ukrajinski vojnici koji se još nalaze u fabrici evakuišu morskim putem.

Švedska i Finska praktično već članice NATO-a, procedura prijema samo formalnost, ocenili su nemački zvaničnici na sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO u Berlinu.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla je da je Berlin sve spremio za brz proces ratifikacije i prijem Finske i Švedske u Alijansu.

Prethodno je finski predsednik Sauli Ninisto potvrdio je da će njegova zemlja podneti zahtev za članstvo u NATO-u, a da finski parlament u ponedeljak o tome raspravlja. Slična poruka stigla je i iz Stokholma gde je švedska vladajuća Socijaldemokratska partija saopštila je da podržava ulazak zemlje u NATO, čime se stvara parlamentarna većina za davanje "zelenog svetla" za pristupanje Alijansi.

Izvor: T a n j u g, RTS, RTV

UkrajinaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva