:

:

TV Most

clock

April 11, 2019   12:03

0

270

Kile: Srbija da poveća usklađenost sa spoljnom politikom EU

Srbija se prošle godine uskladila sa 28 od 54 spoljnopolitičke deklaracije Evropske unije, što je najniža stopa usklađenosti među svim zemljama Zapadnog Balkana, izjavio je danas predstavnik Nemačke u Komitetu za proširenje EU Aksel Kile.

"Mi u EU to smatramo nesretnim rezultatom i nadamo se da će Srbija ubuduće imati veći procenat usklađenosti s deklaracijama EU", rekao je Kile na konferenciji "Zajednička spoljna i bezbednosna politika i evropski izbori 2019" u Beogradu.

Podsetivši da zemlje kandidati treba progresivno da usklađuju svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, on je dodao da je stopa usklađenosti pala u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosila skoro 67 odsto.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da napravi analizu svojih bezbednosnih politika što pre, a koja treba da bude usklađena sa osnovnim principima spoljne, bezbednosne i odbrambene politike EU.

Govoreći o predstojećim izborima za Evropski parlament, rekao je da nema kristalnu kuglu da predvidi šta će se dogoditi, ali i dodao da će bilo kakve ozbiljne promene uticati na ključne elemente, kako zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, tako i na proces proširenja.

Kile je rekao da će proces odlučivanja o daljim koracima u procesu pridruživanja biti otežan zbog majskih izbora jer će kasniti izveštaji o napretku zemalja, te da će biti teže da se u kratkom roku dođe do dogovora svih država članica o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Izvor: T a n j u g

kileproširenje EUSrbijaEvropski parlament
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva