:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2023   8:38

0

101

Kina i Rusija saglasni da pragmatičnu saradnju podignu na novi nivo

Kineski premijer Li Ćiang poručio je danas da je Kina spremna da sa Rusijom radi na unapređenju njihove pragmatične saradnje u različitim oblastima i da je podigne na „novi nivo“.

Pragmatična saradnja Kine i Rusije pokazuje  „dobar“ razvojni trend, a obim investicija između dve države takođe se kontinuirano nadograđuje, rekao je Li ruskom premijeru Mihailu Mišustinu tokom sastanka u Pekingu, prenosi Rojters.

Mišustin, najviši ruski zvaničnik koji je posetio kinesku prestonicu otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022., izjavio je da odnosi Moskve i Pekinga nikada nisu bili na tako visokom nivou kao sada.

Mišustin je na sastanku sa kineskim premijerom Li Ćijangom rekao da su odluke koje su doneli predsednici Rusije i Kine postavile strateške smernice za izgradnju saradnje u osam prioritetnih oblasti, prenose RIA Novosti.

Istakao je da vlade dve zemlje koordinirano rade na primeni sporazuma postignutih na najvišem nivou.

Prema rečima Mišustina, odnose Rusije i Kine karakteriše međusobno poštovanje interesa, želja da se zajednički odgovori na nove izazove koji su povezani sa sve jačim turbulencijama na međunarodnoj sceni i nezakonitim sankcionim pritiscima kolektivnog Zapada.

"Kako kažu naši kineski prijatelji, jedinstvo omogućava da se pomere planine“, dodao je Mišustin.

Mišustin boravi u zvaničnoj poseti Pekingu, tokom koje će se sastati i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. 

Tema razgovora su aktuelna pitanja saradnje u trgovinsko-ekonomskoj sferi, a previđeno je da se posebna pažnja posveti sradnji u industriji, energetici, saobraćajnoj infrastrukturi i poljoprivredi.

Nakon razgovora, planirano je potpisivanje nekoliko sporazuma.

Izvor: T a n j u g

KinaRusijaMihail MišustinLi Ćiang
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva