:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Mart 21, 2023   13:58

0

86

Kina oštro protestvovala zbog posete nemačke ministarke Tajvanu

Portparol kineskog ministarstva spoljih poslova Vang Venbin je izjavio da bi Nemačka trebalo da  ,,odmah prestane da se povezuje i sarađuje sa separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana, odmah prestane da šalje pogrešne signale separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana i odmah prestane da koristi pitanje Tajvana za mešanje u unutrašnje stvari Kine'', dodavši da je to ministarstvo uložilo snažan protest Nemačkoj zbog tog  ,,podlog ponašanja".

 

Ranije danas nemačka ministarka obrazovanja Betina Štark-Vacinger izjavila je nakon potpisivanja sporazuma tehnološkoj saradnji sa ministrom tajvanskog Nacionalnog saveta za nauku i tehnologiju Vu Tsung-Tsongom da je  ,,izuzetno važno za moje ministarstvo i mene da promovišemo saradnju sa partnerima i istomišljenjicima", prenosi Rojters.

',,Ovaj aranžman se zalaže za unapređenje saradnje na osnovu demokratskih vrednosti, transparentnosti, otvorenosti, reciprociteta i naučne slobode, da spomenemo samo neke stvari. Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam prvi ministar na čelu specijalizovanog vladinog odeljenja koji je posetio Tajvan u poslednjih 26 godina", rekla je Štark-Vacinger i dodala da je Tajvan, sa svojim odličnim istraživačkim institucijama, veoma cenjen partner.

Izvor Rojtersa u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova naveo je da je Berlin primio na znanje kinesku reakciju, ali da je putovanje Štark-Vacingerove bilo u skladu sa politikom  ,,jedne Kine", prema kojoj je Tajvan neotuđivi deo Kine.

Nemačka, kao i većina zemalja, nema formalne diplomatske veze sa Tajvanom, iako ima de fakto ambasadu u Tajpeju, navodi agencija.

Odstupajući od politike bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, vlada Olafa Šolca razvija novu strategiju za smanjenje zavisnosti od Kine, koja je do sada bila vitalno izvozno tržište za nemačku robu.

Kina posmatra Tajvan kao sopstvenu teritoriju i pojačala je vojni, politički i ekonomski pritisak kako bi to naglasila, ocenjuje Rojters.

Izvor: T a n j u g ; foto: AP

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva