:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 25, 2019   10:50

0

172

Kina spremna da unapredi vojnu saradnju sa Srbijom

Trenutni odnosi Srbije i Kine se ocenjuju kao najbolji u istoriji, za šta su zaslužni lični odnosi predsednika Vučića i Sija, ocenili su u Moskvi ministri odbrane Srbije i Kine, Aleksandar Vulin i Vei Fenghe.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se, u okviru Osme bezbednosne konferencije u Moskvi, sa ministrom nacionalne odbrane Kine, generalom Vei Fengheom, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministri su istakli da se trenutni bilateralni odnosi dve zemlje ocenjuju kao najbolji u istoriji, za šta su zaslužni lični odnosi predsednika Vučića i Si Đipinga.

U skladu sa tim, i redovni dijalog ministara doprineo je ostvarivanju značajnih rezultata na unapređenju dosadašnje i iniciranju novih oblasti saradnje Vojske Srbije i Narodno-oslobodilačke armije Kine.

Vulin je zahvalio na donacijama kojima Kina pomaže Vojsku Srbije, čime se potvrđuje čvrsto prijateljstvo dve zemlje zasnovano na uzajamnom poverenju i međusobnoj podršci, kao i na principijelnom stavu za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i podršci našoj zemlji u međunarodnim organizacijama.

Fenghe je izrazio spremnost da i dalje razvija saradnju u oblasti odbrane kroz aktivnosti i planove koje će dogovoriti dva predsednika tokom predstojećeg Drugog foruma za međunarodnu saradnju "Pojas i put", koji se održava u Pekingu.

Potvrda odličnih odnosa i uzajamnog prijateljstva predstavlja i planirana poseta Srbiji prvog potpredsednika kineske Centralne vojne komisije generala Džang Jousjija u toku ove godine, što će doprineti jačanju strategijske koordinacije dve vojske.

Ministri su ocenili da je dosadašnja vojno-ekonomska i vojno-tehnička saradnja sa Kinom na visokom nivou i da se svi planovi realizuju utvrđenom dinamikom.

Današnji sastanak je treći uzajamni susret dva ministra u poslednjih godinu dana, podseća Ministarstvo.

Pregovori o sporazumu Srbije i Irana u završnoj fazi

U okviru Osme bezbednosne konferencije u Moskvi, ministar Vulin se na odvojenom sastanku susreo i sa iranskim ministrom odbrane, generalom Amirom Hatamijem.

Ministri su se saglasili da se saradnja razvija u skladu sa obostranim interesima i u cilju izgradnje bilateralnih odnosa i istakli da je otvaranje izaslanstva odbrane Srbije u Teheranu doprinelo njenom unapređenju.

Vulin je zahvalio na principijelnom stavu Irana po pitanju legitimnih napora Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Sporazum o saradnji u oblasti odbrane je u završnoj fazi pregovaranja, čime će se stvoriti pravni osnov za realizaciju značajnijih bilateralnih aktivnosti dve vojske.

Izvor: RTS

Aleksandar Vulin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva