:

:

TV Most

clock

Oktobar 08, 2019   12:02

0

185

Kina vidi Srbiju kao ključnog partnera u razvoju inovacija

Premijerka Ana Brnabić rekla je, na otvaranju četvrte konferencije Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija, da učešće ministra za nauku tehnologiju Kine šalje snažnu poruku da ta zemlja vidi Srbiju kao ključnog partnera u razvoju inovacija.

Ana Brnabić je istakla da "Srbija želi da podrži širu saradnju u regionu i celoj CIE kada je reč o razvoju veštačke inteligencije, robotike i digitalizacije".

"Digitalizaciju vidimo kao put za stvaranje bogatijeg i prosperitetnijeg društva za sve nas", poručila je premijerka.

Brnabićeva je podsetila na kinesku mudrost - kada duva jak vetar neko gradi zid, a neko vetranjču, i izrazila očekivanje da će vetar golobalnih tehnoških promena biti usmeren u vetrenjače.

Ona je učesnicima konferencije poželela dobrodošlicu u ime Vlade Srbije i prenela dobrodošlicu i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je bio sprečen da prisustvuje otvaranju konferencije zbog posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Brnbićeva je istakla da je predsednik Vučić dao veliku podršku održavanju te konferencije u Beogradu, čiji je Srbija domaćin.

Istakla je da Vlada Srbije gleda kao da iskoristi ogromnu šansu četvrte industrijske revolucije za razvoj ekonomije i društva i nadoknadili propušteno vreme i sustigli razvijene zemlje.

Premijerka je rekla da je Srbija od 1. januara ove godine najkonkurentnija zemlja u Evorpi kada je reč o uslovima za investicije u oblasti istraživanja i razvoja.

Navela je da su za našu zemlju veoma važne teme kao što su inovacije, istraživanja i razvoj i obrazovanje, nove tehnologije, digitalizacija, veštačka inteligencija, robotika...

Kako je rekla, Srbija ima istorijsku privilegiju, pošto nama pripadaju dva gorostasa naučne misli - Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, ali i Milutin Milanković i Mileva Ajnštajn.

"Svako ko koristi mobilni i internet tim gestom odaje počast njima", rekla je ona i dodala da su ti pronalasci smanjili razdaljinu i poboljšali komunikaciju među ljudima. 

Popović: Pojas i put Srbiji donosi razvoj i prosperitet

Srbija snažno podržava inicijativu Pojas i put, verujući da joj donosi razvoj i prosperitet, kao i priliku da u najvećoj mogućoj meri iskaže svoje potencijale u inženjerskom znanju, izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na otvaranju četvrte konferencije.

Popović je najavio da će na konferenciji biti usvojena Beogradska deklaracija o saradnji u inovacijama kojom se, kako je rekao, utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama u svim zemljama članicama mehanizma Kina-CIE 17+1, kao i potpisivanje 12 sporazuma u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

"Zajednička vizija razvoja i inovacione budućnosti Kine i Centralne i Istočne Evrope, kao jednu od ključnih tačaka, danas ima upravo Srbiju i Beograd. Postoji srpska narodna mudrost, koja kaže: drži se novog puta i starog prijatelja. To je najkraće i najtačnije objašnjenje značaja kineske inicijative Pojas i put za Srbiju - novi put svile, uz oslonac na naše stare prijatelje iz Kine", rekao je Popović.

Ministar je kazao da je "jedna Kina, a da je Srbija jedna i jedinstvena, na celokupnoj svojoj teritoriji" i da je to politika dveju zemalja, koja se stalno potvrđuje u susretima dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Kako je istakao, zahvaljujući dvojici lidera, Srbija i Kina su izgradile čelično prijateljstvo iz kojeg se, kako kaže, rađaju nove perspektive razvoja bilateralnih odnosa zasnovanih na otvorenosti i uzajamnom poštovanju.

Popović je podsetio da je Srbija jedna od 28 zemalja osnivača inicijative "Pojas i put" i naglasio da je posvećena svojoj ulozi u ovoj inicijativi, verujući da ona služi prosperitetu svih zemalja učesnica i da doprinosi novom, boljem, multipolarnom svetu.

Inovacije podižu industriju 

"Inovacijama je mesto, pored naučnih institucija, i u privredi i industriji. Inovacije podižu našu industriju, jačaju našu zemlju i doprinose podizanju kvaliteta života građana u svim zemljama učesnicama inicijative Pojas i put", rekao je Popović.

Dodao je da se zato paralelno sa ministarskom konferencijom, održava i privredni forum na kojem učestvuje više od 300 predstavnika industrije, tehnoloških kompanija, startapova, investicionih fondova, univerziteta i naučno-tehnoloških parkova iz Kine i Evrope.

Popović je kazao da je Srbija zemlja velikih inovatora čiji patenti i danas predstavljaju osnovu za primenu najvećeg broja "pametnih" uređaja.

"Zato Srbija snažno podržava inicijativu Pojas i put, verujući da ona našoj zemlji donosi razvoj i prosperitet, kao i priliku da u najvećoj mogućoj meri iskaže svoje potencijale u inženjerskom znanju", poručio je Popović.

Kina podstiče tehnološke inovacije

Vlada Kine podstiče istraživanja i tehnološke inovacije, kao i ubrzanje izgradnje države inovativnog tipa i naučno-tehnološke države, rekao je Vang Džigang, ministar za nauku i tehnologiju Kine.

"Kroz mehanizam saradnje sa 17 država centralne i istočne Evrope stvoriće se bolja zajednica inovativne saradnje. Naša želja je da se pojača saradnja između vlada, univerziteta, naučno-istraživačkih institucija i preduzeća iz 17 evropskih zemalja i Kine", kaže kineski ministar.

Važno partnerstvo sa Kinom

Ana Brnabić je rekla da je partnerstvo sa Kinom u svim aspektima izuzteno važno.

"Srbija je zemlja koja je po najnovijem izveštaju startap ekosistemima jedna od top pet zemalja u svetu po talentu,  jedna od najboljih pet zemalja na svetu po "blok čejn" tehnologiji, i jedna od 10 najboljih u svetu gejming industriji", ukazala je premijerka.

Istakla je da je Srbiji ukazana velika čast, što je Beograd mesto gde se održava četvrta konvencija.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva