:

:

TV Most

clock

Oktobar 24, 2022   14:50

0

171

Kirilov: Ukrajina ima motiv da upotrebi "prljavu bombu"

Ukrajina ima motiv da upotrebi "prljavu bombu", kao i naučne, tehničke i proizvodne mogućnosti da je napravi, izjavio je danas načelnik snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov.

Kirilov je rekao da bi režim u Kijevu mogao da koristi radioaktivne supstance iz skladišta istrošenog nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani u Černobilju da napravi "prljavu bombu", prenela je agencija TASS.

"Ono što se može koristiti kao radioaktivna supstanca je uranijum oksid koji je deo istrošenih gorivnih elemenata koji se čuvaju u skladištima istrošenog nuklearnog goriva i kupatilima nuklearnih elektrana. Osim toga, mogle bi da se koriste radioaktivne supstance iz skladišta istrošenog nuklearnog goriva u Černobiljskoj elektrani", kazao je Kirilov govoreći o opcijama Kijeva za pravljenje "prljave bombe".

Takođe je upozorio da će radioaktivno ispuštanje iz nuklearne elektrane Zaporožje pogoditi skoro celu Evropu.

"Prognoza radijacijske situacije, koju su pripremili naši stručnjaci, a kasnije potvrdile relevantne evropske istraživačke organizacije, pokazuje da će radioaktivno ispuštanje uticati na skoro celu Evropu", kazao je Kirilov.

Lavrov: Rusija namerava da u UN pokrene pitanje "prljave bombe"

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da ta zemlja namerava da pokrene u Ujedinjenim nacijama pitanje o tome da Kijev priprema "prljavu bombu".

"Nakon jučerašnjih telefonskih razgovora ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i njegovih kolega iz Francuske, Velike Britanije, Turske, ali i sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom, preduzeli smo neophodne korake da ovo pitanje pokrenemo u međunarodnim strukturama, pre svega u UN u Njujorku, a danas će naši predstavnici to raditi u nadi da će se zainteresovano i stručno razgovarati o problemima kojih ćemo se dotaći", rekao je Lavrov komentarišući izjave o mogućim provokacijama Kijeva uz upotrebu "prljave bombe".

Dodao je da Rusija još uvek nema informacije da će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poslati svoje stručnjake u Ukrajinu nakon izjava Moskve da Kijev priprema "prljavu bombu".

"Što se tiče izjave ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe da je generalni direktor IAEA Rafael Grosi pristao da pošalje misiju eksperata, nemam takve informacije. Imam informaciju da je Grosi takav zahtev primio i on je, odlazeći u inostranstvo, rekao da će ovaj zahtev biti razmotren", rekao je Lavrov novinarima, preneo je Sputnjik.

Takođe je kazao da Rusija poziva na aktivniji rad sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom kako bi se realizovala ideja paketnog sporazuma i ukrajinsko žito otišlo u najsiromašnije zemlje.

"Primaoci ukrajinskog žita po takozvanom paket aranžmanu, potpisanom 22. jula u Istanbulu, su zemlje koje nisu među najsiromašnijim, najsiromašnije zemlje dobijaju samo mali udeo koji izlazi iz luka u Crnom moru", kazao je Lavrov.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje Huseinom Brahimom Tahom rekao da više od polovine ukrajinskog žita odlazi u zemlje Evropske unije, da o tome postoji statistika UN, te da su pozvali njihove kolege da aktivnije sarađuju sa generalnim sekretarom UN kako bi se ostvarila prvobitna zamisao paket aranžmana, dogovora koji bi trebalo da bude usmeren na pomoć najsiromašnijim zemljama.

Lavrov je dodao da je tokom sastanka skrenuo pažnju na to kako zapadne sankcije ometaju isporuke ruskog žita i đubriva u zemlje Organizacije islamske saradnje.

Izvor: T a n j u g

Igor KirilovUkrajinaprljava bombaZaporožjeSergej LavrovUN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva