Kisić: Početkom naredne nedelje detalji o nastavi od septembra

:

:

TV Most

clock

Avgust 07, 2020   15:50

0

35

Kisić: Početkom naredne nedelje detalji o nastavi od septembra

Budući da se bliži početak školske godine, članovi Kriznog štaba danas su razgovarali o modelima nastave sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, a svi detalji o novoj školskoj godini biće poznati početkom sledeće nedelje.

"Bliži se početak škole i svi izazovi u vezi sa prevencijom širenja korona virusa. Danas smo imali produktivan sastanak, koji se odnosio na pravljenje najoptimalnijeg modela za pohađanje nastave u osnovnim i srednjim školama", rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević.

Pri tome se, kako je rekla, uzimaju u obzir svi rezultati dosadašnjih istraživanja o korona virusu i razmatraju iskustva svih zemalja koje su organizovale nastavu za vreme pandemije.

"Imamo jasne smernice, rukovođeni isključivo principima medicine koji su zasnovani na dokazima. Ostalo je da usaglasimo još par elemenata, a o tehničkim detaljima bićete obavešteni početkom sledeće nedelje", rekla je Kisić Tepavčević.

Izvesno da će tokom zime doći do spajanja korone i gripa

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je vrlo izvesno da će doći do ukrštanja korone i virusa gripa tokom zimskog perioda, kao i da su mere prevencije iste.

Na pitanje novinara kada je najverovatnije da dođe do tog ukrštanja, Kisić - Tepavčević kaže da su oba virusa respiratorna i mogu najviše da se prenesu tokom zimskog perioda pošto ljudi tada najviše borave u zatvorenom prostoru.

"Ipak, korona ne jenjava ni tokom leta. Sa druge strane, ako gledamo prethodne godine sezona gripa počinje od kraja oktobra i traje do marta, što je dug period. Imali smo najveći broj obolelih u februaru. Najveći pikovi prethodnih sezona su od decembra do februara, a nekad i do marta".

Kisić - Tepavčević ističe da je veoma važno da se primenjuju opšte mere prevencije koje se koriste za koronu pošto su iste i za grip.

Dodaje da je kod virusa gripa situacija u tom smislu povoljnija pošto postoji vakcinacija.

Na pitanje šta se novo unosi u deveti protokol koji se sada piše, direktor Infektivne klinike KCS Srbije Goran Stevanović je rekao da protokoli nisu toliko zanimljivi za medije već za stručnjake odnosno one koji leče ljude.

Dodaje da se novi protokoli pišu kada se prikupe nove informacije iz naših ili stranih izvora po pitanju novih lekova i terapijskih procedura, koji mogu da poboljšaju lečenje bolesnika.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva