:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Decembar 20, 2019   22:28

0

222

Kitarović: Ne za Srbiju u EU dok ne dobijemo podatke o nestalima

Predsednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarovć je na završnom skupu u Vukovaru danas izjavila da Srbija neće od nje, niti od Vlade premijera Plenkovića dobiti zeleno svetlo za ulazak u EU dok ne otkrije podatke o nestalima u ratu u Hrvatskoj, a ocenila je i da u Vukovaru još nije vreme za ćirilične ploče.

"Istina je pre svega u Srbiji i neću se ustručavati da pričam s kim god treba, ali Srbija mora znati da neće dobiti zeleno svetlo za Evropsku uniju dok ne dobijemo podatke o nestalima", navela je Grabar Kitarovićeva i dodala da se nikada neće umoriti u potrazi za nestalima u ratu, prenela je Hina.

Ona takođe tvrdi da još nije vreme za uvođenje ćiriličnih ploča u Vukovaru.

"Poštujem i štitim Ustav, ali postoji crta ispod koje hrvatski narod i Vukovar ne mogu ići. I dok se god istina ne prihvati i ne prizna, ne mogu se nametati ćirilične ploče na javnim ustanovama. Nismo mi neznalice, ali dok se ne prizna da ovde nije bio građanski rat, dok se ne otkriju ratni zločinci i dok se ne utvrdi istina o nestalima, ćirilica u Vukovaru ponovno otvara rane. To je kao da gradite kuću bez temelja", izjavila je Kitarovićeva.

U pozdravnoj reči posebno je pozdravila hrvatskog branitelja Marijana Živkovića, kojem se sudilo zbog razbijanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, a koji je nedavno na vukovarskom Opštinskom sudu oslobođen optužbi.

Brojnim članovima i simpaziterima HDZ-a, među kojima je bio i predsednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, kao i više ministara, poručila je da nikada nije dopustila da bilo ko vređa rat i hrvatske branitelje, kao što nije dozvoljavala, kako je navela, da se proziva vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, niti policija.

Ponovila je da je za pet godina mandata Hrvatsku "učinila boljom i sigurnijom zemljom izvukavši je iz ''regiona''", te učvrstila njenu poziciju u srednjoj Evropi i Mediteranu.

"I to je razlog zašto su ovi izbori bitni, da sprečimo neke nove, neobalkanske ideje", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Plenković je pozvao građane Vukovara i Hrvatske da svoj glas na nedeljnim izborima daju Kolindi Grabar-Kitarović za koju je naveo da ima dostignuća, ugled, znanje, program i odvažnost.

U Hrvatskoj u ponoć počinje izborna tišina uoči nedeljnih predsedničkih izbora.

Izvor: Танјуг

Grabar KitarovićVukovarćirilicaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva