:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 28, 2021   21:45

0

162

Kliks: Vučič se nametnuo kao lider regiona tokom pandemije

Potez Srbije da omogući vakcinaciju i državljanima zemalja regiona, bez obzira na mesto prebavališta, izazvao je brojne pozitivne reakcije kako na Balkanu, tako i šire, piše sarajevski portal Kliks, dodajući da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 'želeli to priznati ili ne, nametnuo kao lider celog regiona tokom pandemije, a Srbija kao zaštitnica zdravlja'.

Zasigurno su se, međutim, mnogi zapitali zašto sve to radi Srbija i koje benefite ima od toga, navodi Kliks u tekstu pod naslovom 'Kako je Srbija vakcinacijom komšiluka napravila mudar geopolitički i ekonomski potez'.

"Pored tog političkog aspekta, ako pogledamo s druge tačke gledišta, možemo uvideti i ekonomske benefite koje ostvaruje Srbija. Putovanje za Beograd košta, kao i boravak u tom gradu bilo da traje nekoliko sati ili dan-dva. Tu je trošak goriva, hrane, pića, eventualno noćenja i šopinga", ocenjuje sarajevski portal.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić u razgovoru za Kliks kaže da, ukoliko se posmatraju ukupni troškovi odlaska i boravka u Srbiji, koji može podrazumevati i vikend noćenje, verovatno da onda besplatno vakcinisanje stranih državljana i nije trošak za Srbiju.

"Tu podrazumevamo da su te vakcine ili donirane ili nabavljane po nekoliko dolara. U tom smislu ne može se govoriti o trošku Srbije. Tu je i niz drugih faktora, poput tzv. soft pauer koji isijava Srbija i činjenice da vakcinama ističe rok, što nipošto ne umanjuje odluku Beograda da vakciniše i građane drugih zemalja", kazao je.

On smatra da je, što se tiče ekonomskog aspekta, važno pogledati i odluku srpskih vlasti da se pozicionira Beograd kao destinacija dolaska stranaca na imunizaciju.

"To je ciljano, a ne u pograničnim mestima. Usput će potrošiti novac, kao i dolaskom u Beograd. To nisu neki ekstra profiti, ali dovoljno da se otplati vakcina. To je zaista dobar potez Srbije, i u geopolitičkom i u ekonomskom smislu", mišljenja je Čavalić.

Kliks dodaje da je Čavalić naglasio da je odluka zvaničnog Beograda o imunizaciji građana iz regiona zaista genijalan geopolitički potez.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićSrbijavakcinacijastrani državljani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva