:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2020   20:06

0

65

“Klimatski“ forum u Davosu – očekuje se objava velike odluke

Svetski ekonomski forum počeo je u Švajcarskoj. Na skupu svetskih lidera je i predsednik Aleksandar Vučić, koji će učestvovati na sesiji "Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu". Glavne teme Foruma su klimatske promene. Na forumu, nakon prošlogodišnjeg izostanka, i američki predsednik Donald Tramp.

Tri hiljade političkih, ekonomskih i tehnoloških lidera iz celog sveta se okupilo da razgovara o privredi, tehnologiji, ali pre svega o globalnom zagrevanju, zbog čega je ovogodišnji skup dobio neformalni naziv "klimatski Davos".

Klaus Švab, osnivač Svetskog ekonomskog foruma, pisao je uoči skupa učesnicima sa molbom da smanje emisiju ugljen-dioksida. Dobio je odličan odziv.

Alijansa velikih investitora namerava da na skupu u Davosu obznani svoju odluku da do 2050. godine sav svoj investicioni kapital, oko šest hiljada milijardi dolara, namerava da preusmeri u zelenu industriju.

Još se ne zna kako će na zelenu tematiku reagovati predsednik SAD Donald Tramp, koji je povukao svoju zemlju iz Pariskog klimatskog sporazuma i prošle godine ismevao Gretu Tunberg.

"Videćemo šta će nam Tramp reći. Unapred se radujemo, jer je ovo globalna konferencija. Veliki naglasak stavljamo na globalna pitanja, a klima je ključno globalno pitanje u ovom trenutku. Ovde nije samo Greta Tunberg, već mnogo mladih ljudi. Hteli smo da se njihov glas čuje", rekao je Švab.

Prisustvo predsednika SAD menja izgled skupa

Tramp prošle godine nije bio u Davosu, jer sa demokratskim Kongresom nije mogao da se složi oko troškova putovanja, ali ovog puta je došao. Prisustvo svakog američkog predsednika menja izgled skupa.

Prošle godine obezbeđenje je bilo opušteno, ali ove godine kompleks okružuje pet hiljada policajaca i nekoliko hiljada vojnika po okolnim šumama.

Obezbeđenje će Švajcarsku koštati devet miliona franaka za policiju i 32 miliona za vojsku.

"Važno da Srbija bude dobro predstavljena"

Srbiju na skupu predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je za Srbiju veoma važno da u Davosu bude dobro predstavljena.

Tokom dvodnevnog boravka, predsednik Srbije imaće i niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva