:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Februar 24, 2020   23:26

0

332

KM: Održano predavanje istoričara Dejana Ristića

U okviru godišnjeg programa rada, Kulturni centar "Dragica Žarković" organizovao je u Kosovskoj Mitrovici  predavanje istoričara Dejana Ristića pod nazivom "Od Svetog Save do patrijarha Pavla, osamsto godina autokefalije SPC i neprekinute molitve" .

 

Najstarija institucija u Srba uspostavljena je 1219. godine delovanjem Svetog Save i Svetog Simeona, kralja Stefana Prvovenčanog. Deleći sudbinu svoga naroda, srpska crkva je u narednim decenijama i vekovima snažila, ali i doživljavala periode progona, ukidanja i ponovnih obnavljanja. Tokom 8 vekova na njenom čelu nalazili su se slavni i sećanja vredni arhiepiskopi, patrijarsi, koji su svojim delovanjem obeležili istoriju srpske crkve, same države, ali i nacionalne kulture, umetnosti, nauke i prosvete.

Ovo je samo deo izlaganja poznatog istoričara, prevodioca i scenariste, Dejana Ristića. Jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem.

"Kada postoji narod koji ima tako bogatu i mnogovekovnu istoriju, kao što je naša, u nekim fazama veličanstvenu, u nekim beskrajno tragičnu, koju takođe prati i prebogata mitologija, narodna tradiv+cija i legenda, onda, zaista, mi sa ponosom možemo da kažemo da treba dobro poznavati nacionalnu istoriju i nacionalnu mitologiju i tu postoje ti momenti kada se mitološko spaja sa istorijskim i tada nastaju oni divni mitovi koji se, pre svega odnose na Kosovsku bitku i na ličnosti koje su je obeležile", kaže istoričar Ristić.

Cilj ovog predavanja jeste da osvetli najznačajnije među njima, počev od utemeljivača crkve u Srba, Svetog Save, pa sve do poslednjeg, velikog patrijarha Pavla.

"Nama je čast što smo kao ustanova uspeli da dobijemo ovaj termin, jer se radi o vrsnom istoričaru, čoveku koji je vrlo bitan za očuvanje srpske istorije. Ove tribine su prilika da se pokaže ono o čemu  je gospodin Ristić pisao u svojim delima", istakao je Miodrag Radomirović,  direktor KC "Dragica Žarković".

Organizator ovog događaja je Kulturni centar "Dragica Žarković" u saradnji sa Crkvenom opštinom Kosovska Mitrovica, a pokrovitelj je Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: TV Most

Dejan RistićSPCKosovska MitrovicaSveti SavaKC Dragica Žarković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva