:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 08, 2024   10:43

0

46

Knežević: U Institutu za tranfuziju rezerve krvi za svega dan i po

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi iyjavila je da Institut već duži vremenski period raspolaže sa jednoipodnevnim rezervama krvi. Najviše nedostaje nulta i A krvna grupa.

Ni u novoj godini se nisu povećale rezerve krvi. U Institutu za tranfuziju krvi ima za svega dan i po, a strahuju da se zalihe neće povećati ni zbog predstojećih praznika.

Knežević kaže za RTS da su rezerve krvi od početka godine smanjene i da Institut već duži vremenski period raspolaže sa jednoipodnevnim rezervama krvi, zbog velikih potreba klinika za krvlju.

"Mi nikako ne uspevamo da povećamo tu rezervu, bez obzira na to koliko jedinica krvi prikupimo, jer zaista su potrebe velike. U ovom momentu najviše nedostaje 0 krvna grupa, kako pozitivna, tako i negativna, ali i A krvna grupa. S obzirom na to da su 0 pozitivna i A pozitivna krvna grupa najčešće u našoj populaciji, i najpotrebnije, najveći broj pacijenata je upravo tih krvnih grupa“, kaže Kneževićeva.

S druge strane su i negativne krvne grupe smanjene, zato što samo 15 odsto naše populacije ima negativnu krvnu grupu.

Poziv upućujemo svim ljudima dobre volje da se odazovu i u narednom periodu doniraju krv, bez obzira na krvnu grupu, navodi Kneževićeva.

Kneževićeva kaže da bi na nedeljnom nivou bilo idealno da se prikupi između 1.800 i 2.000 jedinica krvi.

"Prethodne nedelje je prikupljeno nešto više od 1.500 jedinica krvi, s tim što bih napomenula da smo prethodne nedelje imali dve velike akcije – akciju crveno-bela krv gde je prikupljeno na stadionu "Rajko Mitić“ oko 380 jedinica krvi, a imali smo i u nedelju pet akcija u crkvama i hramovima u Beogradu u saradnji sa SPC gde je prikupljeno oko 200 jedinica krvi. Tako da su ove akcije pomogle da se poveća broj prikupljenih jedinica krvi, ali opet nismo došli do tih 1.800 o kojima pričamo“, podvukla je Kneževićeva.

Prema njenim rečima, prikupljeno je oko 900 jedinica krvi od ponedeljka. Juče je prikupljeno oko 400 jedinica krvi, a prethodnih dana je bilo oko 200.

"Tako da bih iskoristila priliku da čestitam Lazarevčanima koji su juče imali jednu sjajnu akciju sa 123 jedinice krvi i još jednom su dokazali zašto je Lazarevac najhumanija opština godinama“, rekla je Kneževićeva.

Za sada se, kaže, operacije ne odlažu. “Izlazimo u susret potrebama klinika, ali postoji bojazan posebno kada su praznici”.

Navodi da je za određene operacije potrebno tri do četiri jedinice krvi, nekada 5 jedinica krvi, nekada i više.

"Ali mogu se destiti masovne nesreće, nikad ne znamo kada to može se dogodi, da se potroši deset i više jedinica krvi samo za jednu povređenu osobu", navela je primer.

Zbog toga je važno da ta rezerva zaista bude stabilna, a da li će biti zavisi od svih nas, jer samo 3 odsto stanovništva daje krv, onih 97 odsto se oslanja na ova 3 odsto, dodaje ona.

“Optimalno bi bilo da su rezerve krvi trodnevne. Idealno bi bilo da su petodnevne”, zaključila je Knežević.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva