:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 24, 2022   18:09

0

103

Knjiga "Deca" Milene Marković dobitnik Ninove nagrade

Knjiga "Deca" Milene Marković dobitnik je 68. Ninove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku, objavio je danas žiri na svečanosti u beogradskom hotelu Moskva.

Roman "Deca" u izdanju kuće "Lom" govori o jednom životu koji je, kao i svaki život, sačinjen od više života, te sada sve te živote na okupu drži priča ispričana u stihovima, bez znakova interpunkcije i bez velikog početnog slova.

Nin-ov žiri činili su književna kritičarka Marija Nenezić, pesnik Branko Kukić, književnik Ivan Milenković, pesnik Marjan Čakarević i novinar Teofil Pančić.

Dobitnica 68. NIN-ove nagrade: Tanka linija između poezije i proze

Milena Marković, dobitnica 68. NIN-ove nagrade za roman "Deca", izjavila je danas, u prvom obraćanju medijima po proglašenju, da je tanka linija između poezije i proze, i da se za roman u stihu odlučila baveći se ekstazom i sudbinom, "agonijom slobode" svojih junaka.

Osvrćući se na ocene da se radi o remek delu, Marković, do sada više poznata kao pesnikinja i dramaturškinja, poručila je da će se potruditi da bude "skrušena" pred tim ocenama, jer samo tako, kako kaže, može da nastavi da radi, što joj je izuzetno važno.

"Tema romana 'Deca' je agonija slobode, kojom se bave i Ulebek, Prilepin ili Knausgor, a ja sam je proširila i na pitanje cene slobode, koju ne plaćaju samo moji junaci već čitava zapadna civilizacija", rekla je dobitnica 68. NIN-ove nagrade za roman.

Odluku je doneo NIN-ov žiri, koji je radio u sastavu Marija Nenezić, Branko Кukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić, koji je bio predsednik žirija.

"Milena piše o odrastanju i sazrevanju, a kroz pripovedački krak prema prošlosti i budućnosti, precima i deci glavne junakinje, uspostavlja jedan široki vremenski luk, od vremena koje je bilo do onoga koje će tek biti", rekla je članica žirija Marija Nenezić na konferenciji za novinare povodom proglašenja dobitnika NIN-ove nagrade.

Dodala je da je ove godine u izboru dela primetno da autori biraju da govore o sebi i svom intimnom svetu, da je fokus na ličnom, i da nema takozvanih "velikih tema".

Član žirija Marjan Čakarević rekao je da mu je bilo žao što je morao da odabere jednu knjigu iz ovogodišnjeg izbora, dok je Ivan Milenković ocenio da "Deca" Milene Marković spadaju među "najistinitija dela" domaće knjižrvnosti.

"Ovaj tekst kao da je ispisan noževima, i čini ovaj roman velikim delom koje će bez sumnje trajati", rekao je Milenković.

Predsednik žirija Teofil Pančić rekao je da je od početka bilo jasno da će biti teško zaseniti delo Milene Marković.

"Roman 'Deca' je poetički, tematski i senzibilitetski iskorak", ocenio je Pančić i dodao da to nije 'sezonsko delo' već ono koje će se pamtiti, "kniga međaš", knjiga koja obeležava jedan period.

"Ono potvrđuje i vitalnost NIN-ove nagrade i njenu spremnost da nagrađuje 'drugačije' delo, izvan standarda i šablona, delo koje čitaoca ne može da ostavi ravnodušnim i da ga ne promeni", rekao je Pančić.

Istakao je i da se radi o iskoraku ne samo kada je reč o njenom opusu, već i unutar srpske književnosti kao i nešto što se, čak ni u okvirima "velikih književnosti", ne događa često.

"Siguran sam ne samo u to da je ovo jedna od najboljih knjiga ovoga izbora, nego da je knjiga koja će obeležiti ovaj period u srpskoj književnosti", naglasio je Pančić.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu za 2021. godinu bili su i romani "Sampas" Ilije Đurovića, "Ono o čemu se ne može govoriti" Elvedina Nezirovića, "Španska čizma" Vladimira Kopicla, "Mokrinske hronike" Srđana V. Tešina i "Pogovor" Davida Albaharija.

Pokrovitelji NIN-ove nagrade su Sberbank i jedna domaća i dve strane kompanije, koje žele da ostanu anonimne.

Jergović: "Deca", jedan od najvažnijih romana naše generacije

Pisac Miljenko Jergović u svom tekstu "Milena Marković: Grube geste, nežnosti" nadahnuto je ranije pisao o novoj knjizi ove pesnikinje koja je danas ovenčana Ninovom nagradom nazvavši je "jednim od najvažnijih romana koji ostaje iza naše generacije".

Kako je Jergović u autorskom tekstu pisao, "Deca" su roman o detinjstvu, o deci koja rađaju drugu decu, o porodici - disfunkcionalnoj, jer ko, osim popova i pedagoga, zna za funkcionalnu porodicu.

"Deca" su poema o osujećenom, večno nedovršenom odrastanju, moćna, u našim jezicima neusporediva, najveća knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu... opasan roman o istoriji, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče s Drugim svetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, ta decenija našeg odrastanja, i pregazi nas tokom devedesetih", piše Jergović.

Jergović je između ostalog napisao da su "Deca" roman o autističnom, mentalno zaostalom sinu, o retardiranom sinu, o sinu debilu.

"Milena Marković iznad je političke korektnosti, iznad tog jada ljudskog i te bede književnih i ideoloških antitalenata, koji bi da represijom nad jezikom popravljaju svet i sakrivaju sve ono s čime nisu u stanju da se nose u svetu“. napisao je Jergović.

Izvor: T a n j u g, FoNet

Ninova nagada"Deca"Milena Marković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva