:

:

TV Most

clock

Jun 09, 2022   18:01

0

130

Književniku Petru Sariću uručena nagrada "Grigorije Božović"

Književnik Petar Sarić dobitnik je nagrade „Grigorije Božović“ za 2021. godinu, koju dodeljuje Dom kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku, za složenu i višeznačnu sliku nacionalne istorije i sudbine ostvarene u romanu „Klobuk“.

„Pričajući o turskom vaktu u Hercegovini, Sarić je u romanu Klobuk aktivirao neke od važnih i presudnih motiva i sadržaja nacionalne istorije, sudbine i identiteta. Među njima i motiv danka u krvi; promene vere i modela kulture, sa svim posledicama i psiho-emotivnim lomovima koje neminovno nosi, a koji je upečatljivo prisutan u prozi Ive Andrića i Grigorija Božovića“, navodi se u obrazloženju žirija.

Za književnika Petra Sarića, nagrada „Grigorije Božović“ je jedno od najvećih priznanja i, po njemu, kosovski Andrić zaslužuje mnogo veću pažnju kakvu, na primer, imaju Stevan Sremac, Bora Stanković, Laza Lazarević i drugi.

„U mnogo većim književnostima i kulturama Božoviću bi pripalo mnogo povoljnije mesto od onog koje još uvek ima kod nas. Verujem da se to polako ispravlja kao što sam ubeđen da tek dolazi vreme Grigorija Božovića“, rekao je književnik Petar Sarić, dobitnik nagrade “Grigorije Božović”
Pravi uzori su oni čiji su likovi na novčanicama. To je znao Grigorije Božović a to zna i Petar Sarić, Kosovac, ne rođenjem već duhom i dušom.

„Znamenovani smo imenom Grigorija Božovića, jednog od najznačajnijih pisaca savremene književnosti, pisaca koji decenijama živi i piše na Kosmetu. Ali je znamenovanje obostrano – mi smo nagradili pisca, on je svojim delom i sobom počastvovao nas. Neka se to zapamti.  Videćete i sami po liku ovog časnog starca, prosvećenog i umudrenog, da je među nama čovek od kog imamo i treba mnogo toga da naučimo. Pošteno je da se kaže hvala i pošteno je da se oda priznanje“, rekao je Mileta Aćimović Ivkov, predsednik žirija.

Petar Sarić ima velike zasluge i za upoznavanje, mnogih od nas po prvi put, sa delom Grigorja Božovića. Prištinsko „Jedinstvo“ je 1990. godine objavilo njegova Izabrana dela a urednik je bio upravo Petar Sarić.

„Osim velikih zasluga koje pripadaju priređivaču Izabranih dela Grigorija Božovića Gojku Tešiću, direktoru izdavačke delatnosti Jordanu Ristiću, posebne zasluge što se nama vratio Grigorije Božović, u književnom svetu rehabilitovan, pripadaju tadašnjem uredniku izdavačke delatnosti i uredniku izdanja Izabranih del a Grigorija Božovića. Tako, dodelivši ove godine nagradu Petru Sariću, mi smo, nesvesno, valorivozali ono što je on uradio za Grigorija Božovića“, rekao je prof.dr Dragiša Bojović, član žirija.

Nagrada koja se sastoji iz novčanog dela, Povelje i Plakete sa likom Grigorija Božovića Petru Sariću je uručena na svečanosti u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku.

Izvor: TV Most; Foto: TV Most

KiMPetar Sarićnagrada Grigorije Božović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva