Ko je odgovoran za "curenje" testa iz matematike

:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Jun 19, 2019   9:16

0

106

Ko je odgovoran za "curenje" testa iz matematike

Kako je došlo do propusta i ko je odgovoran za to što je procurio test iz matematike za malu maturu, pa je polaganje odloženo za četvrtak, utvrđuju policija i tužilaštvo. Prema izveštaju koji je dobio ministar prosvete Mladen Šarčević za sada se zna da su u krađi učestvovale tri ženske osobe i da je reč o školi u Zemunu.

U Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" je sve spremno za polaganje kombinovanog testa.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da se zna da su tri osobe u policijskoj obradi dale izjave, koje su potvrdile da su se time bavile, ali da taj lanac nije do kraja utvrđen.  

"Pokušavamo da vidimo gde se osim Zemuna to dešavalo. Imamo nekih 15 sumnjivih lokacija. To smo ustanovili time što smo otvaranjem tih testova videli da li se to desilo tokom noći ili nebezbedno čuvanje testova. Tu je otprilike negde problem i onda ćemo videti ko je još odgovoran u lancu", naveo je Šarčević.

Ministar prosvete kaže da ne bi bilo korektno reći da je škola "Ilija Birčanin" nebezbedno čuvala testove.

"Majka koja je prvo otrkrivena i koja je davala dalje portalima te inforacije i testove ima dete u toj školi. Može da se desi da jedinice za taj kriminal putem interneta rade svoj posao da se tačno ustanovi vreme i ko je kome slao", dodao je Šarčević.

Na navode da će pojedini roditelji doći u školu, ali da će deca bojkotovati polaganje, poručio je da se roditelji da se ne igraju sa sudbinom svoje dece.

"Ja ću da poručim roditeljijma da se ne igraju sa svojom decom. Oni svoj revolt, politički stav, nezadovoljstvo mogu da iskažu na hiljadu drugih načina. Ako misle da su njihova deca talac te priče, onda ja nisam njihov saučesnik", istakao je Šarčević.

Prema Šarčevićevim rečima, njegov rad kao ministra je podložan sudu javnosti.

"Ali od jednog gafa javnost pokušava da napravi slona. Mi smo sprečili da se loše stvari dese, produžili jedan dan i napravili sistem bezbednim. Sam sistem koji smo zatekli je loš. Javnost mora da zna da mi već dve godine radimo na sistemu matura koji će biti potpuno drugačiji i zaštićen", naveo je Šarčević.

Direktor Osnovne škole "Vuka Karadžić" Uroš Momčilović kaže da u razgovoru sa roditeljima nije stekao utisak da su oni izgubili poverenje u malu maturu.

"Njihovi mališani će izaći. Sve je spremno i sve protiče najnormalnije kao i prethodnih dana", dodao je Momčilović.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže za RTS da u konkretnom slučaju nije reč o visokotehnološkom kriminalu s obzirom na to da je reč o fizičkom pristupu papirnom materijalu testa.

Dalja elektronska distribucija predstavlja posledicu osnovnog načina izvršenja. Imajući to u vidu javno tužilaštvo postupa u predmetu dok tužilaštvo za Visokotehnološki kriminal prati razvoj situacije i pruža podršku. 

Izvor: RTS

završni ispittest iz matematikeŠarčević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva