:

:

TV Most

Foto: EU

clock

Oktobar 10, 2019   18:50

0

209

Kocijančić: Mora se poštovati Ustav kako bi se formirala vlada

Portparolka EU Maja Kocijančić poručila je danas da se pri formiranju nove kosovske vlade mora poštovati Ustav Kosova, javlja Gazeta Ekspres.

Uoči razgovora o formiranju nove vlade koju će najverovatnije činiti Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, Aljbin Kurti, koji je rekao je da neće biti ministara iz Srpske liste u vladi koju će voditi. Evropska unija odgovorila je danas na ovu izjavu porukom da se mora poštovati Ustav kako bi se formirala vlada.

Kocijančić je izjavila da se EU raduje formiranju nove vlade i okončanju odgovarajućih postupaka.

"Evropska unija se raduje formiranju nove vlade čim se dovrše odgovarajuće procedure. Ovo je važno kako bi Kosovo moglo brzo da nastavi rad na reformama za podršku ekonomskom i socijalnom razvoju, kao i vladavini zakona, u primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova i na dijalogu sa Beogradom koji će voditi EU”, rekla je Kocijančić.

Očekujemo da svi politički akteri ostanu posvećeni tim procesima, koji su od suštinske važnosti za budućnost Kosova, da napreduju na njegovom evropskom putu i što je najvažnije u korist građana Kosova i celog regiona, dodala je Kocijančić.

Dan nakon što je Samoopredeljenje izašlo kao pobednik izbora, lider te stranke Aljbin Kurti izjavio je da neće biti ministara iz Srpske liste u vladi koju on vodi.

Kurti je rekao da će razgovori početi odmah sa kosovskim Srbima, ali ne i sa pobednikom na izborima, Srpskom listom.

U Ustavu Kosova ne postoji nijedna mogućnost da većina odluči o manjini.

Po oceni nekadašnjeg predsednika Ustavnog suda Kosova Envera Hasanija ovo je osnovna vrednost demokratičnosti Ustava Kosova koja se naziva „konsocijaciona demokratija“ i koja se određuje članom 96. tačka 5. Ustava Kosova.

Član Ustava na koji se poziva Hasani, kaže: „Ako se određuju kandidati za ministre ili zamenike ministara koji nisu poslanici Skupštine, traži se formalno usvajanje (od strane) većine poslanika Skupštine koji pripadaju partijama, koaliciji, građanskim inicijativama i nezavisnim kandidatima koji su se izjasnili da predstavljaju dotičnu zajednicu“.

Izvor: Kosovo online

KiMKocijančićEUSrpska lista
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva