:

:

TV Most

clock

Februar 05, 2019   11:50

0

183

Kocijančić: Pitanje Trepče deo sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže da pitanje stausa Trepče treba da bude rešeno kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglašava "da sva otvorena pitanja između dve strane treba da se reše kroz finalizaciju dijaloga".

Kocijančič je za Tanjug rekla da "EU kao posrednik u dijalogu ima za cilj da se kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine reše sva otvorena pitanja između dve strane jednom i zauvek".

Portparolaka Evropske komisije ponavlja da EU očekuje ukadanje prištinskih taksi i što brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da dijalog sa Prištinom može biti nastavljen samo kada se ukinu prištinske takse na robu iz centralne Srbije, ali i kada prestanu provokacije kakav je i zakon o statutu Trepče.

Parlament u Prištini je u subotu usvojio stutut Trepče koji predviđa registraciju nove kompanije u skladu sa zakonom iz 2016. godine, a kojim 80 odsto akcija kombinata pripada Prištini, a 20 odsto radnicima.

Priština je istovremeno još pre dve godine odbacili mogućnost da se u okviru dijaloga u Briselu razgovara o pitanju Trepču, koju su oni proglasili "kosovskom imovinom" tvrdeći da je to "gotova stvar".

Izvor: Танјуг

TrepčaKocijancić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva