:

:

TV Most

Foto: blic.rs

clock

Oktobar 02, 2015   12:05

0

184

Kocijas razgovarao sa Tačijem i Mustafom

"Kocijas je pozvao svog kolegu Tačija da poseti Atinu i izrazio podršku Grčke kosovskim naporima da se pridruži međunarodnim organizacijama, na osnovu međunarodnog zakona i u korist stabilnosti u regionu, naglašavajući da buduća integracija čitavog zapadnog Balkana u Evropsku uniju predstavlja zajednički cilj", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

Kocijas se sa Mustafom i Tačijem sastao 28. septembra, na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u NJujorku.

Zvaničnici Kosova su, navodi se u saopštenju, "zahvalili Kocijasu na njegovoj nedavnoj poseti Kosovu i za doslednu poziciju Grčke prema Kosovu uprkos tome što ga zvanična Atina nije priznala".

"Mustafa i Tači su izvestili grčkog ministra spoljnih poslova o najnovijem razvoju situacije na Kosovu i toku reformi, sporazumima i dijalogu sa Srbijom. Oni su ponovo zatražili od Grčke podršku za napore Kosova da se priključi međunarodnim organizacijama", kaže se u saopštenju grčkog ministarstva.

Navodi se da su kosovski zvaničnici "potvrdili posvećenost svoje vlade borbi protiv verskog fanatizma, učešću u borbi protiv Islamske države i zaštiti i finansiranju obnove hrišćanskih spomenika i crkava".

Kocijas je ukazao na potrebu za konsolidacijom stabilnosti, bezbednosti i mira u regionu, kao i na veliku važnost uspostavljanja povezanosti i saradnje u jugoistočnoj Evropi, uz učešće svih zemalja u regionu i uz podršku Grčke i EU.

"Zvaničnici Grčke i Kosova su se na kraju složili da će obe strane raditi na jačanju saradnje i da će uspostaviti radne grupe sastavljene od stručnjaka za evropske pravne tekovine", kaže se u saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva