:

:

TV Most

clock

Oktobar 02, 2020   21:19

0

169

Koha: Hapšenja Specijalnog suda bez koordinacije sa kosovskom policijom

Kosovska policija bila je potpuno neobaveštena u vezi sa prošlonedeljnim dešavanjima u kancelariji Organizacije ratnih veterana OVK u Prištini, kada je Specijalizovano tužilaštvo sprovelo dve akcije hapšenja i pretresa, prenosi Koha.

Iz Specijalnog suda u Hagu, u ovu akciju uključili su policajce Euleksa ali ne i kosovske policajce.

Hapšenja i prepadi Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, izvršeni prošle nedelje, izvedeni su bez ikakve koordinacije sa kosovskom policijom.

Jedina uloga ove institucije bila je da održava red izvan objekta u kome se odvijalo hapšenje i pretres. Što se tiče nadležnosti kosovske policije u takvim slučajevima, o tome nisu hteli da razgovaraju u ovoj instituciji.

Specijalizovano tužilaštvo sa sedištem u Hagu nije iznelo detalje o tome, a portparol Kristofer Benet rekao je da ne pružaju informacije o operativnim pitanjima niti o zaposlenima.

Citirao je član 35 Zakona o Specijalizovanim većima koji predviđa da će Specijalizovano tužilaštvo imati specijalne policajce u sastavu Specijalizovanog tužilaštva.

Euleks je nadzornu ulogu preuzeo tek kada mu je mandat produžen pre više godina. Međutim, prema istraživaču Kosovskog instituta za pravdu Ilju Zeki, Specijalni sud može legalno tražiti njihovu pomoć za takve akcije.

Do sada je Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo tri osobe.

U dve različite akcije hapšenja je, prema portparolu Euleksa, izvršila Policija Specijalnog suda, ali je u operativnom i logističkom aspektu pomagala Euleksova policija.

„U petak su Specijalizovana policijska jedinica Euleksa, sastavljena od poljskih policajaca, i kosovska policija pružili zajedničku operativnu podršku KST (Kancleariji Specijalizovanog tužioca). Uloga Euleksove specijalizovane policijske jedinice bila je samo u pružanju operativne i logističke podrške SPO-u. Pored pripadnika Specijalizovane policijske jedinice Euleksa, ova podrška uključuje i upotrebu vozila tokom operacije. Hapšenje je izvršio KST, a ne Euleks“, rekla je Donika Beriša-Rizaj iz Kancelarije za komunikaciju i medije Euleksa.

Međutim, podrška koju je pružala kosovska policija imala je veze samo sa održavanjem reda i mira izvan prostorija u kojima se dogodila racija i hapšenje šefa ORV OVK Hisni Gucatija.

Prema Euleksu, trenutno na KiM deluje 95 poljskih policajaca u okviru ove misije.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMSpecijalni sud za OVKhapšenjaEULEKS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva