:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2020   9:04

0

324

Koha: Vlada preuzela primenu obaveza iz Briselskog sporazuma, uključujući i ZSO

Vlada Kosova se obavezala da će sprovesti sve obaveze koje se odnose na sporazume proistekle iz Briselskog dijaloga, to je potvrđeno u Nacionalnom programu za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 2020-2024, koji je odobren prošle nedelje u vladi, prenosi Koha.

Koha navodi, da je deo obaveza iz SSP-a i normalizacija odnosa sa Srbijom, uključujući primenu potpisanih sporazuma, poštovanje principa regionalne saradnje i efikasne saradnje sa misijom spoljne politike, bezbednosti i odbrane.

List naglašava da se u ovom dokumentu pominje i sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština, iako se Pokret Samoopredeljenje neprestano protivi toj ideji. Međutim, način i radnje koje će se preduzeti nisu precizno navedeni.

"U decembru 2015. godine Ustavni sud je doneo presudu u vezi sa Sporazumom o udruživanju opština sa većinskim Srbima. Vlada Kosova će uvek postupati u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda", piše u Nacionalnom programu za sprovođenje SSP, u koji je Koha Ditore imala uvid.

Ustavni sud je utvrdio kršenje Ustava u svih sedam poglavlja sporazuma, ali ga nije poništio i preporučio je da se prilikom pripreme Statuta izbegne kršenje zakona.

Koha podseća da je sporazum o principima za Zajednicu srpskih opština, potpisan 2015. godine, tokom vlade koju je vodio Isa Mustafa, proglašen neustavnim. Pokret Samoopredeljenje, koji je tada bio u opoziciji, organizovao je proteste zajedno sa drugim opozicionim strankama, protiveći se ovom sporazumu, podseća Koha.

Izvor: Kosovo Onlajn

Vlada KosovaBriselski sporazumZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva