:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2021   15:32

0

18

Koje će nove e-usluge biti na raspolaganju građanima?

Direktor Kancelarije za IT i državnu upravu Mihailo Jovanović izjavio je danas da su sledeće elektronske usluge koje će zaživeti biti upis đaka u srednju školu, podizanje kredita, ali i praćenje školovanja svih đaka kroz jedinstveni infromacioni sistem prosvete.

Na predstavljanju preporuka iz "Sive knjige 2021" NALED-a, Jovanović je kazao da je danas moguće razvijati takve elektronske usluge jer su u poslednje tri do četiri godine doneti određeni zakoni, ali i unapređena infrastruktura za razvoj elektronske uprave.

Naveo je da su među elektronskim uslugama koje su pokrenute u poslednjih nekoliko godina e-beba, e-katastar, e-recept i dodao da je cilj elektronske uprave da skrati vreme čekanja građana na šalterima.

Pored toga, cilj je i da zaposleni na šalteru sve potrebe građana urade koristeći elektronske sisteme.

"Pogled u budućnost nazvao bih totalnom elektronskom upravom i novom generacijom elektronske uprave. Sada kada imamo zakone i infrastrukturu imamo i mogućnost da dodatno razvijamo usluge koje će biti dostupne putem interneta", rekao je Jovanović.

Govoreći o elektronskim uslugama koje će u narednom periodu biti pokrenute, Jovanović je naveo da je jedna od njih elektronski upis u srednju školu.

Jovanović kaže da će taj sistem omogućiti da roditelji od izražvanja želja do upisa neće morati da dolaze u školu, već će to sve moći da završe elektronski.

Istakao je da će taj sistem zaživeti već ove godine.

U planu je, dodaje Jovanović, i da se privredi i bankama stave na raspolaganju podaci javne uprave kako bi građani mogli da podignu kredit bez odlaska na šalter.

Treća elektronska usluga koja je u planu, navodi Jovanović, jeste da i strani državljani budu u mogućnosti da koriste prednosti naše e-uprave i da i oni postanu e-građani.

Uskoro se, ističe Jovanović, očekuje i puštanje u rad jedinstvenog informacionog sistema prosvete na kojem se, kaže, radi dve godine.

Taj sistem pratio bi školovanje i uspešnost đaka od vrtića do univerziteta.

Za nekoliko nedelja, kaže Jovanović, biće puštena u rad usluga ePlaćanje.

Izvor: Танјуг

e-usluge
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?