:

:

TV Most

clock

Avgust 18, 2019   14:03

0

113

Koje novine čekaju đake i nastavnike od prvog septembra

Do početka školske godine ostale su još dve nedelje. Za prvi septembar pripremaju se i đaci i nastavnici. Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže za RTS da su neke od novina jednosmenski rad 250 škola, novi programi za drugi i šesti razred, kao i 12.000 digitalnih učionica.

Jedna od novina u novoj školskoj godini je jednosmenski rad, a Vesna Nedeljković ističe da je za sada pilot-projektom obuhvaćeno 250 škola. 12.000 digitalnih učionica. Jedna od novina u novoj školskoj godini je jednosmenski rad, a Vesna Nedeljković ističe da je za sada pilot-projektom obuhvaćeno 250 škola.

"Dakle, sve one škole koje su pokazale da mogu sa svojim prostornim i ljudskim kapacitetima da uđu u projekat, a naša ideja je do kraja školske godine da sopstvenim sredstvima i sredstvima Vlade pomognemo školama da bi mogle i druge škole da uđu u ovaj projekat", rekla je Nedeljkovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Na pitanje koji su benefiti takvog načina rada, Nedeljkovićeva kaže da je osmišljeno da to bude jedna vrsta pomoći deci.

"Škole tamo gde su najjače i gde je pokazana i iskazana potreba dece za posebnom podrškom ili sportskim aktivnostima ili dodatnoj pomoći u učenju, dakle raznim radionicama, to vreme je osmišljeno tako da bude na korist dece i da deca u školi zaista provode kvalitetno vreme", objasnila je Nedeljkovićeva. Pored toga, kako kaže, to je olakšica i onim roditeljima koji rade prepodne.

Učenici drugog i šestog razreda radiće po novim programima, a Nedeljkovićeva naglašava da se nastavlja reforma čija je suština u izmenama nastavnog plana i programa.

"Fokus je na funkcionalnom znanju, na međupredmetnim kompentencijama, na veštinama i primenjivosti stečenog znanja. Da se udaljimo od reprodukcije i od učenja i gomilanja nepotrebnih podataka", dodala je Nedeljkovićeva.

Na pitanje da li se već udaljilo od toga, Nedeljkovića kaže da veruje da jeste. "Sve ono što smo uradili kao analizu reforme koja je sprovedena u prvom i petom razredu govori o tome da su zadovoljniji i nastavnici i učenici i roditelji", ističe Nedeljkovićeva. Ukazala je da će od 1. septembra biti ukupno 12.000 digitalnih učionica.

"Svi učenici prvog razreda, dakle svi učenici u Srbiji će ove godine dobiti digitalne sadržaje i naravno oni će se realizovati u digitalnim učionicama", rekla je Nedeljkovićeva.

Kada je u pitanju drugi, peti i šesti razred to je takozvani projekat "Petsto povezanih škola", objasnila je Nedeljkovićeva i dodala da će i u njima svi učenici imati digitalne sadržaje. Istakla je da se đaci najviše raduju tim promenama.

"Đaci se najviše raduju, ali i kolege jer to doprinosi jednom savremenom, kreativnom pristupu, drugačijem radu, a čini mi se da su deca najsrećnija jer njima je digitalna pismenost i pre polaska u školu nekako bliska", zaključila je Nedeljkovićeva.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva