:

:

TV Most

Foto: Predsedništvo Srbije

clock

Oktobar 12, 2019   16:37

0

202

Koliko je Srbija snažnija, toliko će i njena vojska biti jača

Predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obišao je kasarnu "Toplički ustanak" u Kuršumliji u kojoj su razmeštena dva mehanizovana bataljona 3. brigade kopnene vojske, uz poruku da je vojska uvek bila odraz snage Srbije, i da će zato njena vojska biti jača onoliko koliko je Srbija snažnija i jača.

Predsednika je pozdravila počasna četa i podnet mu je raport, nakon čega je sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije obišao vojnike i razgovarao sa njima.

Vučić se zahvalio vojnicima što se, kako je rekao, dobro oseća u ulozi vrhovnog komandanta kada vidi spremne i obučene vojnike koji vole Srbiju više od svega.

"Došao sam da kažem dve stvari. Prva je da ćemo nastaviti snažnije opremanje, ulaganje u oružje, ali i istovremeno uz rast plata, neuporedivo lakše mogućnosti da rešite stambeno pitanje i vaš životni standard. U decembru imaćete prvu platu uvećanu za devet odsto", najavio je Vučić.

Izrazio je uverenje da će država biti u mogućnosti da svake godine obezbeđuje povećanje plata u Vojsci.

"Došao sam da kažem da znate da je vojnički posao siguran posao, i da možete svoje supružnike i decu da izdržavate, ili da zajednički obezbeđujete budućnost za vašu decu. Uveren sam da pre pet ili šest godina, kada smo govorili o boljim uslovima za život vojnika mnogi nisu verovali, a danas znam da vidite da možemo bolje i da se stvari popravljaju", kazao je on.

Vučić je ukazao da je prisustvo vojske značajno narodu Topličkog kraja, kako u ekonomskom tako i bezbednosnom smislu i istakao da namerava da pojača ovaj deo Srbije u ekonomskom .

Zbog toga će, preneo je, dodatnih 400 vojnika biti upućeno u Kuršumliju, kao dodatni ekonomski podstrek za naš narod.

"Ovo će nam biti jedan od najsnažnijih centara u zemlji“, konstatovao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će u godinama koje dolaze vojnici biti još zadovoljniji iako zna koliko vole i koliko su posvećeni njenom napretku i napretku Srbije.

"Video sam po spisku da ima momaka iz svih krajeva bivše Jugoslavije- Srba iz Krajine, Republike Srpske, Crne Gore i sa Kosova i Metohije. To pokazuje koliko svi možemo da budemo ujedinjeni u ljubavi prema Srbiji", rekao je on.

Vučić je kazao da nije došao u kasarnu da održi običan govor, već da kaže hvala, jer svi znaju koliko je u vojsci bilo teško pre 5 ili 7 godina, te podsetio na izjavu bivšeg načelnika Generalštaba Dikovića, za kojeg je kazao da je junački oficir, koji je rekao da su nam skoro ukinuli vojsku.

"Danas vidite šta imamo u vazduhu i protivazdušnom delovanju, kao i svim drugim oblastima vojske", konstatovao je on.

Ponovio je zahvalnost vojnicima za ljubav prema Srbiji, i što zna da svi vi oni znaju da ako zatreba da moraju da razmisle da njihovi životi ništa ne moraju da znače.

"Za to ste školovani i plaćeni. Beskrajno hvala za bezgraničnu ljubav prema otadžbini. Daćemo sve od sebe da vas nikada u takvu situaciju ne dovedemo", zaključio je Vučić.

Nakon obraćanja vojnicima, Vučić je prisustvovao prikazu oklopnih vozila jedne mehanizovane čete i čete za podršku.

Predsednik je u kasarni položio venac na spomenik palim borcima 354. Pešadijske brigade, koji su nastradali prvog dana NATO agresije na Jugoslaviju.

Podzemno sklonište kasarne u Kuršumliji pogodila su tri tomahavka 24. marta, 1999. godine u 20.05 časova, a prvi projektili usmrtili su 11 vojnika i oficira, dok je 27 teže ranjeno.

Kuršumlija je tokom svih 78 dana NATO agresije bila bombardovana, kao prvi grad uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, a u kojem su smeštene dve kasarne.

Izvor: Танјуг

VučićKuršumlijaToplički okrugVojska Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva