:

:

TV Most

clock

Oktobar 24, 2019   14:49

0

158

Koliko je srpska zajednica (ne)bezbedna u Pećkom regionu

Debata „Bezbednost povratnika i njihove imovine u Pećkom regionu“, koju je organizovala NVO Centar za prava manjinskih zajednica u sklopu projekta „Građani traže rešenje“, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, održana je u Peći.

Učesnici debate su se složili da je neophodan veći stepen saradnje između građana i institucija, kako bi živeli bezbednije. Međutim, rasprava se razvila oko broja međuetničkih incidenata. Portparol Policije Kosova za region Peći, Dževad Ibra, kaže da prema statistici ove godine nije bilo međuetničkih incidenata.

„Što se tiče bezbednosne situacije možemo reci da je dobra. Imamo slobodu kretanja mi kao i ostale manjinske zajednice. I što je najvažnije u poslednjih devet meseci nismo imali multietničkih incidenata. Krivična dela protiv imovine se nastavljaju i to predstavlja izazov i za policiju, ali nemaju etnički motiv“, rekao je Ibra.

Za razliku od predstavnika policije, Silvija Rašković, direktorka Kancelarije za zajednice i povratak u opštini Klina tvrdi drugačije.

„Mi vrlo dobro znamo šta se radi na terenu. Vi možete tu da predstavite da nisu slučajevi međuetnički, ali mi vrlo dobro znamo šta je na terenu. Evo recimo kod nas u Klini, imali smo od 2008. godine deset zapaljenih kuća. Da li je moguće da su sve kuće zapaljene od struje?“, zapitala se direktorka Kancelarije za povratak i zajednice u Klini Silvija Rašković.

Na debatu su pozvani i predstavnici Osnovnog javnog tužilaštva u Peći, ali i pored telefonske potvrde nisu prisustvovali debati. Građani koji su bili prisutni imali su mnogo pitanja na ovu temu.

„Mi ne krivimo policiju, saradnja policije kod nas u Goraždevcu je izuzetno dobra. To je bilo i u ranijem periodu. Ali da bi mi stekli poverenje u policiju, mi tražimo da se pronađu počinioci koji su počinili krivična dela pljačke“, kazao je Miloš Dimitrijević iz Goraždevca.

„Moj traktor kada su ukrali, pokidali su žicu, uzeli su za lanac psa i svezali dvesta metara dalje na jednu vrbu. Ja sam predočio inspektoru da sve to (krađe) rade iste osobe“, rekao je jedan od prisutnih povratnika iz Grebnika.

„Je l' rešen jedan slučaj krađe u Goraždevcu, krađe u Istoku da se nadovežemo i na druga mesta. Nismo dobili odgovor na to. Ne moramo da dobijemo ime ili nacionalnost, ali da dobijemo odgovor da li je rešen bar jedan slučaj“, kaže Marko Memarović iz Osojana.

Ova debata pokazala se veoma korisnom. Izneseni problemi i odgovori panelista pokazali su svu neophodnost da se na ovaj način i o ovoj temi razgovara i u budućnosti, ali zahteva prisutnost svih nadležnih institucija, poručili su na kraju organizatori.

Izvor: Radio Goraždevac

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva