:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / KFOR

clock

Novembar 22, 2022   8:37

0

217

Komandant Kfora razgovarao sa Svečljom o situaciji na KiM

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća sastao se sinoć sa ministrom unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjaljom Svečljom, sa kojim je razgovarao o trenutnoj situaciji na KiM i tenzijama zbog nepostizanja dogovora u Briselu o pitanju registarskih tablica.

Ristuća je apelovao na sve strane da izbegavaju bilo kakve radnje koje bi mogle dovesti do pogoršanja situacije, saopštio je Kfor.

On je pozvao sve strane da se ponašaju odgovorno i da aktivno učestvuju u održavanju bezbednosti.

Istakao je da je važno izbeći bilo kakvu ponovnu eskalaciju, nakon tenzija u avgustu.

Ristuća ostaje u bliskom kontaktu sa svim glavnim sagovornicima, uključujući, komandanta Misije EU za vladavinu prava (EULEKS), predstavnike privremenih prištinskih institucija i bezbednosnih organizacija u Prištini, kao i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, navodi se u saopštenju.

Kfor, kako se dodaje, ostaje na oprezu i nastavlja da sprovodi svoj mandat u okviru UN, sa svim svojim raspoloživim kapacitetima, za bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na KiM, prema Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine.

Svečlja poziva na saradnju: Spremni da obezbedimo red na KiM

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja pozvao je večeras građane na saradnju sa prištinskim institucijama i poručio da je kosovska policija spremna da obezbedi red i bezbednost širom KiM, u saradnji sa međunarodnim partnerima.

Svečlja je na Fejsbuku pozvao građane na saradnju sa predstavnicima vlasti, policijskim službenicima, kao i na pokazivanje društvene solidarnosti i interakcije sa prištinskim institucijama, tvrdeći da su "zakonitost, poštovanje i sprovođenje odluka" vlade pravi i jedini način da se zaštite institucije, vladavina prava, red i javna bezbednost.

On tvrdi da su poslednje vreme pojačani "vidovi i metode propagande i dezinformacija" koje, kako tvrdi, šire oni koji su naklonjeni Beogradu kako bi se povećala nesigurnost građana na KiM.

Izvor: T a n j u g

KFORAnđelo Mikele RistućaDželjalj SvečljaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva