:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus

clock

April 10, 2019   11:55

0

188

Komandant Kfora: Situacija na Kosovu i Metohiji stabilna i pod kontrolom

Komandant Kfora italijanski general Lorenco D'Adario izjavio je da je situacija na Kosovu i Metohiji stabilna i pod kontrolom, te da je bezbednost jedan od neophodnih uslova da se omogući dijalog.

"Moja procena je da je situacija mirna. Mislim da je retorika i da su pojedine izjave teške. Trebamo vašu pomoć da smirimo situaciju, jer od pojedinih izjava ljudi mogu da postanu taoci situacije. Stoga moramo da budemo izuzetno oprezni u svojim izjavama", rekao je D'Adario u razgovoru sa grupom novinara beogradskih redakcija koji su u dvodnevnoj poseti Kforu, preneo je RTS.

D'Adario je upozorio da ponekad izjave iz političke sfere mogu da odmognu.

"Zbog toga moram da zamolim sve da budu oprezni šta će da kažu i da razmisle o posledicama. Zamolio bih sve da budu odgovorni o onome što govore i da misle o posledicama", rekao je D'Adario.

Naveo je da će misija Kfora biti promenjena onda kada se steknu uslovi, a takva odluka je isključivo u nadležnosti vođstva NATO-a.

D'Adario kaže da boravak grupe vojnika iz više zemalja, među kojima je bilo i pripadnika vojske Albanije, na severu Kosova nije predstavljala provokaciju. Pojasnio je da se radi o predstavnicima ministarstava odbrane više zemalja koji su nakon zajedničkog susreta obišli most na Ibru severni deo Mitrovice.

"Srbi na severu ne treba da se osećaju ugroženo, već sigurniji kada smo mi na terenu", rekao je D'Adario.

Podvukao je da su vojnici Kfora pripremljeni na sve, ali da on vidi da je trenutno situacija mirna.

Kako je prenela prištinska Gazeta Expres srpskim novinarima se obratio i komandant američke vojne baze u Bondstelu, Roj Makereg, istakavši da postoji svakodnevna saradnja sa srpskim snagama.

"Imamo tim koji svakodnevno komunicira sa srpskim snagama, koje čine izuzetni profesionalci. Sinhronizovali smo multinacionalne patrole da, osim Amerikanaca, imamo i holandske, turske i rumunske vojnike. Svi mi uživamo u novom iskustvu, upoznajemo nove ljude i kulturu ", rekao je i dodao da u Bondstilu trenutno ima 800 vojnika.

Oba komandanta su srpskim medijima rekli da je bezbednosna situacija na Kosovu pod kontrolom i da se ne očekuju nikakvi incidenti.

Izvor: Танјуг

KiMKFORsituacija na KiMD'Adario
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva