:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Jul 02, 2019   9:59

0

155

Komarci – i dosadni i potencijalno opasni

Prema rezultatima ispitivanja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, u junu je otkriven virus groznice Zapadnog Nila kod komaraca uhvaćenih u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Velikom Gradištu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Somboru i Subotici. Obolevanje ljudi od groznice Zapadnog Nila do sada nije registrovano, ali stručnjaci upozoravaju da ubod zaraženog komarca nosi rizike po zdravlje, posebno za najmlađe i najstarije.

Komarci su dosadni, njihovi ubodi su neprijatni, reakcije na koži izazivaju svrab. To su, međutim, relativno bezopasni problemi. Veći problemi mogu da nastanu kada zaraženi komarci viruse prenesu na ljude.

Poslednjih godina, najviše se priča o groznici Zapadnog Nila.

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Subotici dr Nebojša Bohucki napominje da u 80 odsto slučajeva oboleli od groznice Zapadnog Nila uopšte nemaju simptome. U roku od nekoliko dana, zahvaljujući svom imunom sistemu, ti pacijenti u potpunosti savladaju bolest.

Međutim, kod 20 odsto obolelih javlja se glavobolja, povišena telesna temperatura, osip po koži.

Najugroženiji su stariji od 70 godina i mlađe osobe koje imaju neko hronično oboljenje. Kod njih klinička slika može biti znatno teža. "Otprilike jedna osoba od 150 inficiranih može da ima, nažalost, i daleko težu kliničku sliku kao što je zapaljenje mozga, odnosno encefalitis. Kod ovakvih pacijenata, deset odsto može da ima i smrtni ishod", napominje dr Bohucki.

Ove sezone u Srbiji, ali ni u ostatku Evrope, nisu zabeleženi slučajevi zaraze kod ljudi.

Kada je reč o groznici Zapadnog Nila, sve vrste komaraca koje žive na ovim prostorima učestvuju u prenosu bolesti. Međutim, najveći "rezervoar" virusa jesu ptice koje migriraju. "Komarci, hraneći se njihovom krvlju, i sami budu inficirani", objašnjava dr Bohucki.

Nažalost, osim "domaćih" komaraca koji vekovima žive ovde, pojavile su se i nove, agresivne vrste kao što je tigrasti komarac iz Azije.

"Zbog porasta prosečne temperature, naročito u zimskom periodu, raste i rasprostranjenost tigrastih komaraca. To znači da sa svakim porastom temperature od 0,1 stepena Celzijusa, oni prelaze nekih 150 kilometara severnije. Oni su značajan vektor drugih zaraznih bolesti. Međutim, za sada ne registrujemo druge zarazne bolesti na teritoriji naše republike", kaže subotički epidemiolog.

Reakcija na ubod komarca je sasvim individualna. Roditelji su često uznemireni zbog reakcija i crvenila na koži mališana.

"Kada je reč o blagim reakcijama, dovoljno je koristiti antihistaminike (sredstva protiv alergija) u obliku krema. Naravno, ako je reakcija burnija, trebalo bi da se obrate lekaru", preporučuje dr Bohucki.

Najbolja zaštita od komaraca jesu tzv. "repelenti" – materije u obliku uljanog rastvora, spreja ili stika koje se nanose na kožu i odbijaju brojne insekte, među kojima i komarce. Osim toga, potrebno je postavljati zaštitne mreže na vratima i prozorima kako bi se sprečio ulazak komaraca u zatvorene prostorije.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva