:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Januar 18, 2021   15:26

0

223

Kombinat "Trepča": Sprečeno dalje izlivanje jalovine

Kombinat "Trepča" saopštio je da je usled, pre svega, ekstremno loših atmosferskih uslova došlo do probijanja nasipa na deponiji za odlaganje jalovine flotacije u Leposaviću i izlivanja u reku Ibar. Ističu da je zaustavljeno širenje pukotine i dalje izlivanje pomenutog materijala. O eventualnim posledicama na ekosistem očekujemo izveštaje nadležnih organa u oblasti vodoprivrede, pre svega vezanih za analizu vode u reci Ibar, navode iz "Trepče".

Kako se navodi u saopštenju, juče je usled, pre svega, ekstremno loših atmosferskih uslova, došlo je do probijanja gornjeg nasipnog dela brane u dužini od 2,5 do 3 metra, na deponiji za odlaganje jalovine flotacije u Leposaviću.

"Tom prilikom došlo je do izlivanja, po našoj proceni, oko 500 metara kubnih površinske vode i oko 50 metara kubnih muljevitog materijala – jalovine u vodotok reke Ibar", ističu iz "Trepče".

Naglašavaju da je "pravovremenom intervencijom radnika i rukovodstva u flotaciji u Leposaviću zaustavljeno je širenje pukotine i dalje izlivanje pomenutog materijala".

"Odmah je pristupljeno i sanaciji pomenutog prostora uz upotrebu utovarno-transportne mehanizacije "Trepče", kao i ojačavanju kompletne dužine gornjeg dela jalovišta. U toku jučerašnjeg i današnjeg dana na teren su izlazile i nadležne inspekcijske službe iz opštine Leposavić i regiona Mitrovice, kao i nadležni inspektori iz 'Nezavisne komisije za rudne i minerale' iz Prištine", kaže se u saopštenju.

Navode i da sanacija, započeta u jučerašnjim popodnevnim časovima, se privodi kraju i očekuje se, najkasnije do sutra ponovno pokretanje proizvodnje u flotaciji Leposavić.

"O eventualnim posledicama na ekosistem očekujemo izveštaje nadležnih organa u  vodoprivrede, pre svega vezanih za analizu vode u reci Ibar.

Takođe, i ekološka služba 'Instituta Trepče' pristupila je uzorkovanju vode reke Ibar po standardnim procedurama koje se primenjuju u 'Trepči', u okviru stalnog monitoringa svih ekoloških parametara", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMTrepčajalovištebedem
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva