:

:

TV Most

Foto: analitika.me

clock

Maj 24, 2020   16:27

0

324

Kome upućuje poruke Hašim Tači? VIDEO

Izjava Hašima Tačija da sanja o Preševu, Bujanovcu i Medveđi poruka je isključivo za unutrašnjo-političku upotrebu – kaže za Televiziju Most analitičar Dušan Janjić. On očekuje da će Vlada u Prištini biti formirana, a Tačijeva najava da će u februaru prestati da se bavi politikom je zapravo njegovo obećanje Isi Mustafi jer mu karijera zavisi od Demokratskog saveza Kosova, navodi Janjić.

Tačijevi „snovi“ o pripajanju delova južne Srbije takozvanoj državi Kosovo namenjeni su prištinskim političarima i isključiva namena te izjave je podgrevanje podrške na unutrašnjoj političkoj sceni – ističe za Televiziju Most analitičar Dušan Janjić. On tvrdi da stvar nije tako jednostavna.

„Hašim Tači i Edi Rama, koji ga je podržavao, itekako vode sad sudske sporove protiv Ramuša Haradinaja, koji je upravo njih dvojicu optuživao da hoće da menjaju teritorije. Ovo nam pokazuje da političari na Kosovu zaista nisu svesni odgovornosti i momenta u kome se nalaze“, kaže Janjić.

Ovo je pokušaj da Tači preuzme deo birača Demokratskog saveza Kosova, ali nije prvi koji u skorije vreme podgreva velikoalbanske ambicije. Po Janjiću, Tači kuca na pogrešna vrata.

„On ne može tu nikad dobiti nijedan poen jer je sve već zauzeto. Oni su itekako aktivno podržavali oružanu pobunu Albanaca i formiranje ne samo oslobodilačke vojske Makedonije, nego i Preševa, Bujanovca i Medveđe. A tu je i, po definiciji, velikoalbanski program Kurtija. Dakle, tu nema prostora“.

Janjić smatra da će se Tači, zbog izjave o Preševu, Bujanovcu i Medveđi, suočiti sa međunarodnim posledicama, a njegovo „koketiranje“ sa DSK ne čudi jer od te stranke mu zavisi politička karijera. Tačijeva najava da u februaru prestaje da se bavi politikom je zapravo njegovo obećanje Isi Mustafi.

„Ja verujem da postoji taj dogovor i da Mustafa ne bi pristao da formira Vladu da mu nije obećano da će biti kandidat za predsednika Kosova. To je deo tog paketa. I Demokratskoj partiji Kosova  i samom Tačiju odgovara formiranje bilo kakve Vlade“, tvrdi Janjić i dodaje da je Tačiju važno da ostane na položaju do kraja mandata.

Da li će Tači ispuniti svoje obećanje i zaista napustiti političku scenu u februaru ili će se pokazati da je ovo samo još jedna njegova igra - rano je reći. Ostaje da se vidi koliko će na politički život u Prištini uticati predstojeći razgovori sa Beogradom, ali i međunarodni faktori. Janjić je u jedno siguran – Vlada u Prištini biće formirana bez održavanja novih izbora.

Izvor: TV Most

Hašim TačiDušan JanjićKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva